Vágólapra másolva!
Az orosz Sberbank egyik befektetési társasága meg nem határozott nagyságrendben befektetőként vett részt az Uber legutóbbi G-sorozatú részvénykibocsátásában - írja az intellinews.com hírportál.
Vágólapra másolva!

A TechCrunch értesülése szerint az Uber

43 millió G-sorozatú részvényt bocsátott ki 48 dollár feletti árfolyamon,

összesen 2,1 milliárd dollár értékben. A kibocsátás, amennyiben minden részvény elkel, az Uber eddig 60 milliárd dollárra becsült piaci tőkeértékét közel 65 milliárd dollárra emeli.

Az Uber G-sorozatú részvénykibocsátásban részvénypakett megvásárlásával a Sberbank MoneyTime Ventures befektetési társasága által kezelt SBT Venture Fund I alap vett részt befektetőként.

Sberbank MoneyTime Ventures ígéretes befektetésnek tartja a fuvarmegosztó szolgáltatást nyújtó céget Forrás: AFP/Thomas Oliva

A Sberbank a részvénybefektetés mellett

más együttműködési formát is keres az Uber fuvarmegosztó szolgáltatással.

"Az együttműködési távlatokat és az alap pénzügyi potenciálját tekintve nagyon ígéretes befektetésnek tűnik az Uber" - mondta Viktor Olrovszki, a MoneyTime Ventures társtulajdonosa.

Az Uber 2013 decemberében jelent meg Oroszországban és azóta már 13 városban nyújt fuvarmegosztó szolgáltatást. Tervei szerint működési területét 2016 végére minden egymillió lakosnál nagyobb oroszországi városra kiterjeszti. A 2010-ben alapított kaliforniai cég nagyjából öt naponta növeli egy újabb várossal globális szolgáltatási hálózatát.

Az Uber és más, helyben tevékenykedő fuvarmegosztó szolgáltatások, a Yandex.Taxi és a Get.Taxi vállalatok a világ számos más országához hasonlóan az általuk támasztott konkurenciával

Oroszországban is magukra vonták a taxi társaságok haragját.

A taxi társaságok érdekvédelmi szervezete levélben kérte a Kremltől az Uber-sofőrök kötelezését a személyfuvarozási engedély kiváltására.