Buborékba menekülnek a befektetők

lufi buborék tőzsde
People wearing plastic made bubble balls, enjoy a five-on-five game of bubble-soccer in Medellin, Antioquia department, Colombia on October 10, 2015. The bubble-soccer is already played in over 20 countries and has professional leagues around the world. AFP PHOTO/RAUL ARBOLEDA
Vágólapra másolva!
Egyre inkább félhetnek azok, akik eddig igyekeztek biztonságba vonulni az amerikai részvénypiacon. A klasszikusan „védekező" területként számon tartott közüzemi szektort ugyanis lassan kockázatos buborék fenyegeti.
Vágólapra másolva!

A piaci turbulenciák idején hagyományosan biztonságosnak tartott közüzemi szektor részvényei az idei év első felében 21,2 százalékot emelkedtek, ami a legjobb féléves teljesítmény az elmúlt 25 évben – írja a MarketWatch.

Miközben a szektor árazásai kezdenek veszélyes magasságokba emelkedni, egyes befektetők talán már észre is vették a kockázatot. Csütörtökön ugyanis 1,8 százalékot estek az iparág papírjai, ami a legnagyobb napi csökkenés volt az elmúlt 7 hét során.

Veszélyes árak

Ahogy pedig befektetők a megelőző hat hónapban igyekeztek menedékbe vonulni, úgy emelkedtek a közüzemi szektor részvényeinek árfolyamai. Ezzel együtt viszont

a papírok értékeltsége is szárnyalni kezdett.

A 12 hónapra előremutató piaci ár/eredmény (P/E) ráta az S&P 500 közüzemi részvényeinél a napokban a 19-es szinten állt, meghaladva a 10 éves átlagnak számító 14-et, és messze felülmúlva az S&P 500 egészének 16,4-es mutatóját.

Máshonnan megközelítve a kérdést, míg a közüzemi részvények árfolyamai több mint 20 százalékot emelkedtek, a FactSet adatai szerint a szektortól mindössze 4,4 százalékos eredménynövekedést várnak 2016-ban.

Veszélyes is lehet a rali Forrás: AFP/Spencer Platt

Amikor pedig a közüzemi papírok hasonló ralit futottak a múltban, mint például 2011-12-ben vagy 2014 végén, akkor a kamatok hirtelen emelkedésére össze is omlottak az iparág részvényei – mondta Diane Jaffee, a TCW portfólió menedzsere.

A szektor a legnagyobb emelkedést a brit EU-tagságról szóló népszavazás körüli időszakban könyvelhette el.

Csak júniusban 8 százalékot javítottak az S&P 500 közüzemi papírjai,

és ennek felét a brexit utáni héten produkálták.

Alakul a buborék

Mindazonáltal a terület már az év eleje óta menetel, és a telekommunikációs szektorral együtt az S&P legjobb idei teljesítőjének számít. A legnépszerűbb közüzemi szektorban utazó tőzsdén kereskedett alap (ETF), az iShares Select Utilities SPRD pedig, amely nagyjából 9 milliárd dollárnyi eszközt tömörít, az év eleje óta

1,7 milliárdos tőkebeáramlást tudhat maga mögött.

Jóllehet a közeljövőben nem kizárt, hogy a befektetők továbbra is a biztonságos eszközöket keresik majd, de amennyiben például az amerikai makrogazdasági adatok javulnak,

a jelenlegi árazások mellett még a közüzemi szektor is bajba kerülhet.

Ha ugyanis a befektetők az infláció emelkedését kezdik kiolvasni az USA számaiból, úgy az elemzők szerint gyorsan eladói nyomás alá kerülhetnek az állampapírok is. Egy ilyen eladási hullám pedig gyorsan átterjedhet a biztonságosnak tartott részvényekre is – mondta Kent Engelke, a Capitol Securities Management vezető stratégája.