Felszámolják a pénzügyi analfabetizmust

Ebből a könyvből tanulnak a diákok
Vágólapra másolva!
Az utolsó darabig elfogyott az „Iránytű a pénzügyekhez" című – középiskolák számára ingyenesen megrendelhető – tankönyv első 40 ezer példánya. A Pénziránytű Alapítvány felajánlásának köszönhetően szeptembertől a diákok több mint 250 gimnáziumban és szakképző intézményben vehetik kezükbe Magyarország első pénzügyi-gazdasági tankönyvét.
Vágólapra másolva!

A Pénziránytű Alapítvány áprilisban mutatta be a több mint egyéves intenzív fejlesztőmunkával megalkotott, Iránytű a pénzügyekhez című középiskolai tankönyvet. A könyvbemutatón Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke rámutatott: a gazdasági-pénzügyi válság és a devizahitelek sújtotta társadalomban létfontosságú, hogy a lakosság megtanuljon eligazodni a mindennapi pénzügyek világában. Az alapítvány e cél érdekében hirdette meg, hogy a középiskolák az első 40 ezer példány erejéig ingyenesen juthattak a tankönyvhöz.

Máris elfogyott

Az egységes logika szerint felépülő, több műveltségterület tanóráin is alkalmazható tankönyv iránti igényt jelzi, hogy a könyv a könyvtári és egyéb bemutató példányokkal együtt az utolsó darabig elfogyott. A rendelést leadó 251 iskola 60 százaléka hagyományos gimnázium, míg 40 százaléka szakképző intézmény. Az igénylők közt szép számmal képviseltették magukat az országos rangsor élén álló iskolák, de számos egyházi fenntartású intézmény is élt a lehetőséggel.

Ebből a könyvből tanulnak a diákok Forrás: penziranytu.hu

Oktatás a tanároknak

A tankönyv megjelenése ráirányította a figyelmet a Pénziránytű Alapítvány másik oktatási kezdeményezésére, a középiskolai pedagógusoknak szóló tanár-továbbképzési programra is. Az akkreditált, 30 órás tanfolyam szakszerű támogatást nyújt a nem közgazdász pedagógusok számára a tantárgyaikhoz kapcsolódó, pénzügyi jellegű témák oktatásához. A vártnál nagyobb érdeklődésre tekintettel, kibővítették a program keretét, s így augusztus végétől újabb 22 tanfolyamra jelentkezhetnek az érdeklődő tanárok.

Gyakorlati példák

Az Iránytű a pénzügyekhez című tankönyv a hétköznapi életből ismert gyakorlati problémák, „esettanulmányok" felől indulva mutatja be a mindennapi pénzügyek és a gazdaság működésének fontosabb összefüggéseit, egy átlagos magyar család életének történetén, döntési helyzetein keresztül jeleníti meg az egyes témákat. A könyv fontosabb fejezetcímei: Mindennapi pénzügyeink, Piacgazdaságban élünk, A mindenható pénz, A vállalatok, Az állam, A pénzpiac mindenkit összeköt.