Eloszlatunk egy tévhitet a cafeteriáról

Kiadja lakását? - Így intézkedhet egyszerűen
http://www.dreamstime.com/stock-photos-realtor-apartment-giving-keys-to-couple-image18133973
Vágólapra másolva!
Az új cafeteriarendszerben a munkavállalók továbbra sem adóznak a juttatások után és a vállalkozások számára sem hátrányos, hogy megmaradt a jövedelempótlási lehetőség ugyanazon az adózási szinten – mondta Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke.
Vágólapra másolva!

Palkovics Imre pozitívumnak nevezte, hogy az utalványforgalmazással kapcsolatos, az Európai Bíróság kifogásai nyomán kialakult "mizériák" megszűntek, az alkalmazottak kedvezményes adózás mellett évente 100 ezer forintot kaphatnak készpénzben. Ezen felül a magánszféra dolgozóinak 350 ezer forintot utalhat Szép-kártyára a munkáltató.

Készpénzesítik a cafeteriát 2017 januárjától Forrás: MTI/Soós Lajos

Megjegyezte: egyik oldalról - az önkéntes kiegészítő pénztárakba közvetlenül a munkáltató által utalt pénzek szempontjából - szűkült a béren kívüli juttatások köre.

Az eddigi béren kívüli juttatások mint az

  • az üdülési szolgáltatás,
  • munkahelyi étkeztetés,
  • iskolakezdési támogatás,
  • helyi utazási bérlet,
  • képzési költségek átvállalása,
  • önkéntes kölcsönös biztosító pénztári munkáltatói hozzájárulás,
  • önkéntes kölcsönös biztosító pénztárba célzott szolgáltatásra befizetett összeg

jövőre már nem minősülnek béren kívüli juttatásnak.

Ugyanakkor a 2017. évi költségvetéshez kapcsolódó adótörvény-módosítások eredményeként például a munkába járás adómentes költségtérítésének határa jövőre a kilométerenkénti 9 forintról 15 forintra emelkedik, a munkásszállás felújításakor a munkáltató adókedvezményt vehet igénybe, a szállás üzemeltetésével kapcsolatos költségeket kétszeresen lehet elszámolni, a lakhatási támogatás pedig 60 kilométeres térségben adómentessé válik.

Jövőre a lakhatási támogatás 60 kilométeres térségben adómentessé válik Forrás: Arne9001 | Dreamstime.com

A szakszervezetek üdvözölték azt az egyelőre egyeztetés alatt álló lehetőséget is, hogy a preventív, szűrő jellegű egészségügyi vizsgálatoknál a költséget a munkáltató el tudja számolni adómentesen –mondta Palkovics Imre.

Kár trükközni

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter korábban azt mondta, a munkaadóknak nem érdemes trükközniük a cafeteria 100 ezer forintos készpénzes részével, nem érdemes beépíteniük a bérbe. Az adóhivatal formanyomtatványán kell majd arról nyilatkozniuk, ha jövedelemcsökkenés volt a cégnél, amit az adóhatóság ellenőrizni fog.