Néhány évtized múlva 10 milliárdan leszünk

túlnépesedés
Vágólapra másolva!
Az ENSZ előrejelzései szerint 40 év múlva több mint 10 milliárd fő lesz a Föld lakossága, derül ki a KSH a népesedési világnap alkalmából készített kiadványából.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) 1989-ben nyilvánította július 11-ét népesedési világnappá azután, hogy becslések szerint a Föld lakossága két évvel korábban ezen a napon érte el az 5 milliárd főt.

Azóta több mint 2 milliárd fővel gyarapodtunk,

és július 1-jén az ENSZ számításai alapján a Föld népessége meghaladta a 7,4 milliárd főt, írja Statisztikai tükör című kiadványában a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Népesedési boom

Az elmúlt évszázadokban a népességszám folyamatosan gyorsuló ütemben emelkedett,

a múlt század közepétől pedig robbanásszerű a növekedés.

A KSH szerint kiadványa szerint mindez azzal magyarázható, hogy a fejlődő országokban, régiókban is végbement az a demográfiai átmenet, ami a fejlett országokban már a 19. század végén, a 20. század folyamán lezajlott, azaz rendkívüli mértékben javultak a halandósági viszonyok, emelkedett a várható élettartam. Bár a termékenység csökkent, a halandóság javulásával az emberek tovább élnek, és mindez jelentős népességgyarapodást eredményez, írja a KSH.

A Föld népességének alakulása kontinensek szerint Forrás: KSH

A világnap alkalmából kiadott Statisztikai tükör szerint továbbra is a népességszám emelkedésével kell számolnunk, bár a növekedés üteme csökken, elsősorban a termékenység terén tapasztalható visszaesés miatt. Az ENSZ becslése szerint a lassulás ellenére

a világ népessége 40 év múlva több mint 10 milliárd lesz,

2100-ra a mostani érték több mint másfélszeresére, az 1950. évinek pedig közel 4,5-szeresére, 11,2 milliárdra fog emelkedni.

A kiadványból az is kiderül, hogy az egyes földrészek népességfejlődése eltérő. Jelenleg a világ népességének

  • 60 százaléka Ázsiában él (több mint 4,4 milliárd ember), majd
  • Afrika (16 százalék, 1,2 milliárd fő),
  • Európa (10 százalék, 739 millió fő),
  • Latin-Amerika és Karib-szigetek (9 százalék, 641 millió fő),
  • Észak-Amerika (5 százalék, 361 millió fő),
  • végül Óceánia (0,5 százalék, 40 millió fő)

következik. Az ENSZ becslése szerint Ázsia továbbra is a legnépesebb földrész marad, de a súlya csökkenni fog, miközben Afrika aránya jelentősen meg fog nőni. Mint azt a KSH írja, a gyarapodás mértéke eddig is Afrikában volt a legnagyobb: 1950 óta 5,3-szeresére emelkedett a földrész lakosainak száma, amely a század végére meghaladhatja a 4,3 milliárd főt is. Mindeközben

Európa súlya folyamatosan csökken:

az 1950-es 22 százalékos aránya 2016-ra 10 százalékra, 2100-ig további 4 százalékponttal, 6 százalékra zsugorodik. Az öreg kontinensnek nemcsak részaránya, hanem népességszáma is csökken: 2050-ig 32, az azt követő ötven évben további 61 millió fővel, írja a KSH.