A kormány intézkedései következtében az elmúlt években sokak számára elviselhetőbbé váltak a törlesztőrészletek, 2017-ben viszont jó páran ismét magasabb havi összegekre számíthatnak.

Sok volt devizahiteles esetében akár már 2017 tavaszától ismét emelkedésnek indulhatnak a törlesztőrészletek. Ennek oka az, hogy a 2012-ben bevezetett árfolyamgát során megszabott 180 forintos frankárfolyamhoz igazított törlesztők azt követően is megmaradtak, hogy forintosításra kerültek a devizahitelek, és megszűntek a gyűjtőszámlák. 

Nem annyi a törlesztő, mint amennyit fizettek

És, hogy ez miért gond? Mert ettől a ponttól kezdve rögzítettek voltak a törlesztőrészletek, ami azonban nem jelentette azt, hogy valóban annyit törlesztett az adós, amennyit a tartozása alapján kellett volna, vagy épp most is kellene neki. Hiszen van egy rögzített, jelenleg havonta megfizetett összeg, valamint van egy tényleges törlesztőrészlet (nevezhetjük elméletinek is, de ez a valós összeg), amit persze számon tartanak a bankok. 

Sokak számára véget ér jövő tavasszal az árfolyamgát ötéves időszakaFotó: Origo

A minden hónapban növekvő elmaradás pedig a tőketartozás mértékét növeli folyamatosan, és mivel sokak számára már 2017 tavaszán véget ér az árfolyamgát 5 éves időszaka, onnantól kezdve emelkedhetnek a havi terheik. 

Lesz, akinek már jövőre többet kell fizetni

Két dolog határozza meg, hogy mikortól és mennyivel kell többet fizetni az árfolyamgátas volt devizahiteleseknek. A megnövekedett törlesztőrészlet kezdő dátuma az az időpont lesz, amikor lejár az adott volt devizahiteles árfolyamgátja, vagyis eltelt 5 év az árfolyamgátas szerződés megkötése óta. Ez lehet akár 2017 tavasza, de lehet két évvel később is. 

Az emelkedés mértékét pedig az határozza meg, hogy mennyivel kisebb a megfizetett törlesztőrészlet a ténylegeshez képest. Ez ugyanis nem mindenkinél ugyanakkora mértékű. 

Futamidő-hosszabbítás lehet belőle

A törlesztőrészlet-emelkedés mellett még különösen fontos, hogy ha 15 százalékkal nagyobb mértékben növekedne meg az adósok terhe az árfolyamgát-szerződés lejártakor – márpedig sok esetben ez lesz a helyzet –, akkor a bankoknak meg kell hosszabbítaniuk a hitel futamidejét, aminek egyetlen korlátja a hitelfelvevő 75 éves életkora.

Érdemes elgondolkodni az ingatlan eladásánForrás: MTI/Máthé Zoltán

Ha valaki el akarja kerülni a hitel futamidejének kitolódását, akkor már kérhette, vagy akár most is kérheti a bankjától a kilépést a törlesztőrészlet-rögzítésből. Ebben az esetben viszont a törvény által nem korlátozott mértékű, teljes törlesztőrészletet meg kell fizetnie. 

Egyébként azok a volt devizahitelesek számíthatnak majd általában futamidő-hosszabbításra, akiknek legalább 20 százalékkal volt kisebb a megfizetett törlesztőrészletük, mint amennyit fizetniük kellett volna. 

Érdemes mérlegelni az eladást

Balla Ákos, a Balla Ingatlanirodák tulajdonos ügyvezetője azt mondta, akinek nem változott pozitív irányba az elmúlt néhány évben az anyagi helyzete, és nem tudja a hitele tőkerészét törleszteni, annak nem segítség a hitel futamidejének meghosszabbítása. 

Nekik azt javasolja, hogy próbáljanak a hitelt nyújtó pénzintézettel megegyezni, és egy tőkecsökkentési megállapodást kötni. Erre a megállapodásra a bankok hajlandósága eltérő, és nagyban függ az adós pénzügyi helyzetétől is. 

Ha viszont ez az út nem vezet sikerre, akkor Balla Ákos szerint érdemes kihasználni az ingatlanárak elmúlt években bekövetkezett emelkedését. Ez ugyanis sokkal jobb helyzetbe hozta a devizahiteleseket, mint ahol 5 évvel ezelőtt, az ingatlanpiacot erősen érintő válság mélypontján álltak.

Vagyis, aki akkor az árfolyamgátba menekült, annak most érdemes újraértékelnie a helyzetét, mert érdemes lehet belevágnia a hitellel terhelt ingatlan eladásába, és így egy könnyebben finanszírozható otthon megvásárlásába.