Drágán venni, s még drágábban eladni

2016.07.12. 11:27

Noha az S&P 500 új csúcsra emelkedése sok elemzőt megijesztett, a Bank of America szerint egyáltalán nem kell félni a beszállástól. A bank szerint ugyanis még messze a rali vége.

Egyes befektetőknek akár némi zavart is jelenthet az S&P rekordja, ahogy egyre kockázatosabbnak tűnik beszállni az igencsak zsúfolt részvénypiacon. Ráadásul a klasszikus Wall Street-i bölcsesség is úgy szól, hogy alacsony áron kell venni, magas áron pedig eladni.

Az amerikai S&P 500 részvényindex hétfőn új 0,3 százalékos emelkedéssel 2137 pontra, vagyis új történelmi csúcsra erősödött. A mutató 17 százalékot javított a február 11-én mért 1829 pontos, 22 hónapos mélypontja után – írja a MarketWatch.

A Bank of America Merrill Lynch pedig úgy látja, jelen időszakban a megfelelő taktika a vétel magas áron, és az eladás még magasabb árfolyamon. A történelmi tapasztalatok ugyanis a bank szerint azt mutatják, hogy az S&P valószínűleg 2400 pont fölé emelkedik majd.

Mindezt a bank arra alapozza, hogy az S&P 414 naptári nap után törte át az 52 hetes csúcsát. A historikus adatok pedig azt mutatják, hogy amikor 1929 óta legalább 300 nap telt el ilyen áttörés nélkül, akkor az esemény bekövetkezte utáni 250 kereskedési napon átlagosan 15,6 százalékot emelkedett a mutató. Így pedig indokolt a 2400 pont fölötti várakozás.

Izgalmas nyaruk van a befektetőknekForrás: AFP/Spencer Platt

Ráadásul a kockázat szempontjából is megéri az S&P emelkedésére fogadni – írják. Az ilyen hosszú szünetek utáni 250 kereskedési napon ugyanis az átlagos csökkenés mindössze 5 százalékos volt. Vagyis a történelmi átlagok azt mutatják, hogy ilyen időszakokban nagyobbat lehet nyerni, mint veszíteni – jegyzik meg.

Mindazonáltal olyanok is vannak, akik inkább aggódnak a jelenlegi fejlemények miatt. A Goldman Sachs például jelezte, jelenleg a durva hozamvadászat az igen magas árazások mellett komoly kockázatoknak teszi ki a részvénypiacokat. A kockázatvállalási hajlandóság emelkedésével ugyanis nő egy piaci sokk esélye is, például a likviditás csökkenésével vagy egy, a befektetőknek jelen helyzetben nem kedvező jegybanki fordulattal.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK