Vonzóak a magyar boltok árai

akció árcédula bevásárlókosár ÉLELMISZER étolaj felirat FOTÓ ÁLTALÁNOS hipermarket TÁRGY Budapest, 2012. február 13.
Egy vásárló megy a Tesco hipermarketben, Budapesten, az Arena Plazában.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Budapest, 2012. február 13. Egy vásárló megy a Tesco hipermarketben, Budapesten, az Arena Plazában. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
A határon túli boltokban is érződik a magyarok jövedelmének erősödése, ugyanakkor egyre több külföldi intézi nálunk a nagybevásárlását; utóbbiak azonban kétszer annyit költenek, mint a magyarok külföldön.
Vágólapra másolva!

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetségfőtitkára a Magyar Időknek arról beszélt: a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján tavaly egynapos bevásárlókörútjaikon a külföldi látogatók

132,8 milliárd forintért vásároltak termékeket

Magyarországon, illetve a több napig itt tartózkodók további egymilliárd forinttal gazdagították a kiskereskedőket.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Ugyanakkor a magyarok tavaly

67,9 milliárd forintért költekeztek külföldön

a kifejezetten beszerzési céllal tett utazásaikon, emellett a többnapos kint tartózkodások idején további ötmilliárd forintnyi bevétel keletkezett a külföldi boltok pénztárában.

Vámos György közlése szerint a magyarok külföldi költései is nőttek az idei első negyedévben. A lakosság vásárlóerejének erősödése nem csupán a hazai kiskereskedelmi forgalmon, hanem a határon túli üzletekben is érezteti hatását. Január és április között a tavalyi első negyedévhez képest csaknem ötmilliárd forinttal nőttek a magyarok kiadásai a külföldi boltokban, míg a külföldieké nálunk négymilliárddal.