Nem tud felpörögni az új építésű lakások piaca

Otthon, Álomotthonok - Romos házból, modern családi otthon
A ház kívülről, felújítva
Vágólapra másolva!
Fokozódik az érdeklődés az új építésű lakások iránt: idén júniusban 31 százalékos volt a növekedés tavalyhoz képest. A legtöbben azonban még mindig használt lakásokat keresnek.
Vágólapra másolva!

Budapesten a keresések 61 százaléka a használt téglaépítésű lakásokra irányul, a panelek aránya 15 százalékos. Vidéki városokban a keresések 40 százaléka a használt családi házakat célozza, és 30 százalék a téglaépítésű lakások részesedése – olvasható az Ingatlan.com elemzésében, ami a lakáspiaci keresletet térképezte fel több mint 500 ezer hirdetés alapján.

Lassult az áremelkedés

Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta: idén januárban a családi otthonteremtési kedvezmény átalakítása, a lakásépítés áfájának csökkentése felrázta az új lakások piacát. Az év elején kiugró volt az érdeklődés a használt és új lakások iránt, többek között a kormányzati lakásprogram bejelentése miatt. A 2015-ben tapasztalt dinamikus áremelkedés idén is folytatódott, de sokat vesztett a lendületéből:

májusról júniusra csupán 0,6 százalékkal nőttek az árak.

Emellett az is látszik, hogy az új építésű lakások kínálata egyelőre nem tart lépést a fokozott kereslettel.

Panellakásokat a vevők 15 százaléka keres Forrás: MTI/Jászai Csaba

Az új lakások piacán jövőre várható jelentős kínálatbővülés az Ingatlan.com prognózisa szerint. Bár az új építésű lakások iránt fokozódik az érdeklődés, a keresések több mint 90 százaléka még mindig használt lakásokra irányul.

Az Ingatlan.com elemzése szerint Budapesten továbbra is

a használt téglaépítésű lakás a sláger,

az összes érdeklődő 61 százaléka keresi ezeket az ingatlanokat. A fővárosban panellakások adják a keresések több mint 15 százalékát. Az új építésű ingatlanok 8 százalékkal részesednek az összes keresésből. Budapesten további 15 százalék keresi a használt családi házakat.

Vidéken a kertes ház a sláger

A vidéken teljesen más a kereslet struktúrája: a megyeszékhelyeken az érdeklődők 40 százaléka, a többi városban pedig 65 százalék keres használt családi házat. A használt téglalakásokat keresők aránya 33, illetve 22 százalék. A panellakások iránt érdeklődők aránya a megyeszékhelyeken 19 százalék, a kisebb városokban kevesebb mint 5 százalék.

Forrás: www.geppetto.hu

Az Ingatlan.com szakértője szerint vidéken jól látszik, hogy a városok méretének csökkenésével párhuzamosan a kereslet egyre inkább eltolódik a lakások felől a családi házak irányába.