Számok az Uberről: 1200 sofőr, 160 ezer utas, 164 milliós árbevétel

Uber
Vágólapra másolva!
1200 sofőrje és 160 ezer felhasználója volt, illetve július 24-ig még van az Ubernek, amely szerdán jelentette be, hogy nem folytatja tovább magyarországi tevékenységét. Tények, számok, adatok az Uberről - saját közlésük alapján.
Vágólapra másolva!
  • Havonta 160 ezren használják az UberX-et
  • 1200 sofőrjük, autós partnerük van
  • A magyar leányvállalat 2,05 millió forint társasági adót fizetett 2015-ben
  • 5 alkalmazottja van a hazai cégnek

Az Uber magyar leányvállalata, az Uber Hungary Kft. tavaly

164,2 millió forintos árbevétel mellett 12,9 millió forintos üzleti eredményt ért el,

amely után 2,05 millió forintot fizetett be társasági adóként, derül ki a cég éves beszámolójából. A Magyar Nemzet júniusban azt írta, hogy ez az 1,3 százalékos társaságiadó-árbevételi arány jóval magasabb, mint a taxicégek hasonló arányszáma.

Tavaly az Uber

adók és járulékok formájában körülbelül 25 millió forint adót fizetett be,

válaszolta az Origónak a cég.

Nem tudják, mennyit adóznak a sofőrjeik

A sofőrökre vonatkozóan az Uber azt írta, nem tudják, hogy ők összesen mennyi adót fizettek be, de úgy látják, többségük katás egyéni vállalkozó – azaz havi 50 ezer forint átalányadót fizetnek, továbbá fordított áfát az Ubertől vásárolt szolgáltatás után. A sofőrök kisebbik része alkalmazott személyszállító cégeken keresztül dolgozik. (Ha tehát azt feltételezzük, hogy legalább ezer soför havi 50 ezer forintot befizet a költségvetésbe, akkor az havi 50, éves szinten 600 millió forint adóbevétel)

Szerdán jelentette be az Uber, hogy kivonul Magyarországról Forrás: AFP/Thomas Oliva

Az Uber kérdésünkre azt válaszolta, hogy minden sofőrjük letette azt a vizsgát, amellyel a követelményeknek meg tudnak felelni. A személyszállítói engedélyezési folyamat összköltsége körülbelül 200 ezer forint. A cég közölte azt is, hogy ezeket a költségeket utólagosan megtérítik az autós partnereiknek, vagyis a sofőröknek.

A magyar leányvállalat összesen 5 alkalmazottat foglalkoztat.

A cégnek saját közlése szerint 160 ezer felhasználója van,

ami nem azt jelenti, hogy ennyi fuvarjuk is lenne rendszeresen.

Összehasonlításképpen a taxis piac nagysága 500 ezer és 1 millió fuvar között van havonta, ami a BKK szerint éves szinten 35-40 milliárd forint árbevételt hoz a taxiszolgáltatóknak.