Hatalmas piaci lufi a Pokémon Go sikere

pokemon
Vágólapra másolva!
A világot elárasztó új játékőrület, a Pokémon Go hatalmas népszerűsége mellett már több milliárd dolláros értékeltséggel is bír az alkalmazáson belüli vásárlások miatt. A banki elemzők azonban figyelmeztetnek, a befektetőknek kellő óvatossággal kell kezelniük a játék mögött álló Nintendo sikerét.
Vágólapra másolva!

Noha a Nintendo részvényárfolyama az elmúlt napokban kilőtt, az elemzők szerint a befektetőknek mégis óvatosan kell kezelniük a japán cég papírjait. A legnagyobb kockázatot ugyanis az jelenti, hogy nem valójában nem ez a vállalat fogja igazán learatni a babérokat a Pokémon Go után – írja a Business Insider.

A Nintendo volt ugyanis a Pokémon videojátékok eredeti megalkotója, és a vállalat rendelkezik is bizonyos licencjogokkal a Pokémon Go fölött, de a CLSA és a Macquarie Research elemzői rámutatnak, nem a japán cég lesz a játék valódi haszonélvezője, mivel a konkrét terméket nem ő fejlesztette.

A valódi haszonélvezők

Éppen ezért a történet igazi nyertese

a fejlesztő Niantic, illetve az Apple lehet, amely lefölözi a hasznot

az iPhone-használók alkalmazáson belüli vásárlásairól. A CLSA elemzője hangsúlyozta, a Pokémon Go a számításaik szerint nem képez közvetlen bevételi forrást a Nintendónak, éppen ezért eladási minősítéssel kezelik a vállalat részvényét.

A Nintendo tehát kereshet valamennyit a Pokémon név használatával kapcsolatos jogdíjakon, de meglepően kicsi a közvetlen profithatás. Sokkal inkább a név népszerűsítésének közvetett előnyeit élvezheti a vállalat, de egyelőre nem világos, kinek milyen gazdasági előnyöket jelent majd a játék hatalmas sikere – tette hozzá Jay Defibaugh, a CLSA elemzője.

A befektetők is ráharaptak a pokémonokra Forrás: AFP/Josep Lago

Ez a bizonytalanság részben annak tudható be, hogy nem egyszerű a Pokémon Go mögött álló vállalati viszonyrendszer. A játékot a The Pokémon Company, illetve a Google-ről leválasztott Niantic alkotta meg. A Pokémon Company 32 százaléka a Nintendo tulajdonában van, míg a fennálló részek a Game Freak és a Creatures kezében vannak. A tulajdonviszonyokat tovább bonyolítja, hogy a Nintendónak 10 százalékos részesedése van a Creaturesben, illetve hogy a Nintendo, a Pokémon Company és a Google egyaránt részt vettek a Niantic 30 millió dolláros tőkebevonásában 2015 szeptemberében.

Noha ez egy idő után teljesen átláthatatlannak tűnik, a lényeg az, hogy bár az új sztárjátékot sokan egyszerűen a Nintendóhoz kapcsolják a márkanév miatt,

a vállalat nem fog közvetlenül hatalmas profitokat kaszálni a sikerrel.

Ráadásul még a konzolpiacon keresztül sem élvezheti az előnyöket, mivel a Pokémon Go egy telefonos applikáció. Ebből adódóan az Apple még többet is kereshet a felhajtással, mint a Nintendo.

Szárnyaló részvények

A befektetők azonban láthatóan nem sokat törődnek a fentiekkel, és ez jól látszik a Nintendo árfolyamán. A papír csütörtökön mintegy 16, majd pénteken 9,8 százalékot erősödött. A Pokémon Go sikere pedig több mint 7,5 milliárd dollárral növelte meg a cég értékét a játék megjelenését követő két nap alatt.

Csupán hét nappal a játék elindítása után már több mint 65 millió ember kereste a pokémonokat az USA-ban, és bár több országban még nem elérhető, a felhasználók különböző kiskapukon keresztül szerzik be az alkalmazást.