Minden a britekről szólt júniusban

tőzsde, kereskedés, részvény, kereskedő, New York, Dow Jones
A Dow Jones index miatt aggódik az egyik kereskedő a New York-i tőzsdén.
Vágólapra másolva!
Júniusban a tőzsdei árfolyamokat és a kötvényhozamokat befolyásoló minden világpolitikai esemény és makrogazdasági adat elhalványult a brexitről szóló népszavazási előrejelzések, majd 23-a után a tény mellett: a britek az EU-ból történő kilépésre voksoltak.
Vágólapra másolva!

Júniusban a befektetők gondolatai szinte kizárólag a brexit lehetősége, valószínűsége és annak esetleges következményei körül forogtak. „A szavazás várható kimenetének legfőbb indikátora a fogadóirodák odds-aiból becsült valószínűségek voltak. A piacok ezt a mutatót követték erős figyelemmel, mert a korábbi népszavazások tapasztalatai alapján

– mondja Priegl Máté, a Pioneer Alapkezelő elemzője.

A szavazás előtt két héttel a brexit valószínűsége az előbb említett mutató alapján emelkedett, ami igencsak kedvezőtlen hangulatot eredményezett a tőkepiacokon. Később a kilépés valószínűsége ismét 30 százalék körüli szintekre csökkent és ezekben a napokban a részvényárfolyamok szárnyra kaptak. Még június 23-án is több felmerés a bennmaradást hozta ki győztesnek, de a sokkoló, „világot" meglepő eredmény azonban nem ezeket igazolta. A szavazás előéleteként megjelenő, a két pólus irányába egyaránt mutató bizonytalanságok következtében júniusban

igen magas volt az árfolyamok volatilitása.

Annak ellenére, hogy a kilépés következményeiről, a brit és az EU gazdasági növekedésére gyakorolt hatásairól a legkomolyabb intézményekben készültek lehangoló tanulmányok, az nehezen volt felmérhető, hogy éppen aktuálisan ezen szélsőséges forgatókönyv térnyerése esetén majd mit is áraznak mindezekből a piacok.

Forrás: Bloomberg

Június igen hektikusan telt a világ vezető tőzsdéin, a hónap elején a brexit miatti kockázatok emelkedésével csökkentek a részvények árfolyamai. Később, ahogy a fogadóirodák odds-ai alapján csökkent a brexit megszavazásnak valószínűsége, a tőzsdeindexek ismét emelkedni kezdtek, egészen június 23-ig. A szavazás eredményének hírére az ázsiai tőzsdék mélyrepülésbe kezdtek, majd az európai részvények is 10 százalékos eséssel nyitottak a szavazást követő napon. Az első sokk után már 24-én napközben konszolidálódtak az árfolyamok, és kissé visszajöttek.

A hónap utolsó napjaiban is inkább az emelkedés volt a jellemző,

így összességében a vezető európai indexek csak 5-6 százalékot veszítettek értékükből. A feltörekvő piacokat kevésbé érintette a brexit, mivel a nyersanyagok árai viszonylag stabilak maradtak.

Forrás: Bloomberg

A hazai kötvénypiacon sem volt nyugalom a hónap során, a hosszabb lejáratú kötvények hozama is követte a brexit miatti hangulatváltozásokat. Június 24-én a magyar hozamok is emelkedtek, ami a kötvény árfolyamindexek esését okozta, ám a hónap utolsó napjaiban uralkodó kedvezőbb hangulatnak köszönhetően a hozamok a korábbi szintek alá estek, így összességében a magyar kötvényeken nyereséget lehetett elkönyvelni júniusban.