Mindenki a nyáj után megy

kamat, hozam, kötvény, profit
kamat, hozam, kötvény, profit, pénz,
Vágólapra másolva!
Soha nem volt még ilyen félévük az aktív alapkezelőknek, mióta a Bank of America Merrill Lynch adatokat gyűjt a területről 2003 óta. Az egyedi részvény sztorikra fókuszáló menedzserek közül pedig mindössze ötből egy tudta felülteljesíteni piaci benchmarkot.
Vágólapra másolva!

Az egyedi sztorikra fókuszáló részvénypiaci menedzserek alapvetően két tényező miatt bukták el az idei első félévet. Egyrészt egyre többen állnak be a sorba, és követik a tömeget, másrészt a részvények együttmozgása igencsak sajátos mintát mutatott az elmúlt időszakban.

Környezeti nehézségek

Az aktív menedzserek számára részvények közti korreláció, vagyis az egyes papírok együttes mozgása kiemelkedő fontossággal bír. Amennyiben ugyanis a részvények árfolyammozgásai összetartanak, úgy kevesebb lehetőség van egyedi sztorikra vadászni, és

a befektetők sokkal inkább a benchmark indexeket követő stratégiák felé mozdulnak el.

Nem könnyű igazán jó egyedi sztorikat találni Forrás: AP/Seth Wenig

Júniusban pedig 35 százalékra nőtt a korábbi csökkenés után a korreláció, ami még mindig messze elmarad a korábbi években tapasztalt 90 százalék vagy még magasabb szinteknél, de már elég magas ahhoz, hogy megnehezítse az aktív alapkezelők dolgát. Ráadásul a szektorok teljesítményei között is szűk eltérések mutatkoznak, ami tovább bonyolítja a helyzetüket – idézi a bank elemzését a CNBC.

Vonzerő és teljesítmény

A 3 ezer milliárd dolláros tőzsdén kereskedett alap iparág eközben csak júniusban 24,5 milliárd dollárnyi tőkét tudott bevonni globálisan, idén pedig már 117,9 milliárdos volt a tőkebeáramlás. Noha ez a trend elmarad a tavalyitól, így is megelőzi a befektetési alap szektort, ahol tőkekivonás volt tapasztalható az év első öt hónapjában.

A magas kapitalizációjú alapokat kezelő menedzserek közül pedig általánosan

mindössze 18 százalék tudta lenyomni a Russell 1000 benchmarkot 2016-ban,

noha az arányuk júniusban 22 százalékra emelkedett. Az alapok átlagos teljesítménye mínusz 0,7 százalékos volt, az aktívan kezelt alapok közül pedig csupán 17,6 százalék teljesítette felül a benchmarkot. Az aktív menedzserek számára egyébként a 2007-es volt a legjobb év, amikor 61 százalékuk felülteljesített. Tavaly a teljes arány 41,3 százalékos volt – írja a Bank of America.