100 milliós bírság Spéder bankjának, egy hete maradt az Ubernek

Spéder Zoltán Közéleti személyiség foglalkozása SZEMÉLY színész Budapest, 2010. november 16.
Szandtner Anna színművész (Örkény István Színház) átveszi a színház- és filmművészet kategóriában elnyert Junior Prima Díjat Spéder Zoltántól, az
Spéder Zoltántól, az FHB Jelzálogbank Nyrt. igazgatóságának elnökétől az Uránia Filmszínházban. MTI Fotó: Kollányi Péter
Vágólapra másolva!
Az Uber a héten bejelentette, hogy kivonul Magyarországról. Lázár János sajnálja, hogy a cég nem vállalta az adófizetést, míg a Fejlesztési Minisztérium szerint az Uber inkább elmenekült, mintsem törvényesen működjön. A közösségi média egy része viszont siratja az Ubert. Százmilliós bírságot kapott Spéder Zoltán bankja. Szijjártó Péter arról beszélt a héten, hogy kutatás-fejlesztésre kell alapozni a növekedést, míg Varga Mihály szerint az első negyedéves lassulás csak átmeneti volt. Az építőipar gyengült, ugyanakkor ilyen sok üres állás még sosem volt az országban. Ez volt a héten a gazdaságban.
Vágólapra másolva!

Kivonul az Uber Magyarországról

Az Uber úgy döntött, hogy nem folytatja magyarországi tevékenységét: Fekete Zoltán, a cég magyarországi operatív igazgatója bejelentette, hogy

az Uber felfüggeszti a szolgáltatást Budapesten július 24-én 12 órától,

amikor életbe lép a működésére vonatkozó jogszabály. Metál Zoltán, a taxisszövetség elnöke szerint az illegális szereplőknek el kell tűnniük a gazdaságból. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) szerint az Uber inkább menekül, minthogy törvényesen működjön.

1200 sofőr, 160 ezer utas, 164 milliós árbevétel - az Uber szerint

számok, adatok az Uberről, saját közlésük alapján:

  • Havonta 160 ezren használják az UberX-et
  • 1200 sofőrjük, autós partnerük van
  • A magyar leányvállalat 2,05 millió forint társasági adót fizetett 2015-ben
  • 5 alkalmazottja van a hazai cégnek
Az Uber ellen demonstráló taxisok menetoszlopa a Népligetnél májusban Forrás: Polyák Attila - Origo

Az Uber magyar leányvállalata, az Uber Hungary Kft. tavaly

164,2 millió forintos árbevétel mellett 12,9 millió forintos üzleti eredményt ért el,

amely után 2,05 millió forintot fizetett be társasági adóként, derül ki a cég éves beszámolójából.

Lázár: Az Uber nem tartja be a szabályokat

A Miniszterelnökséget vezető miniszter, Lázár János szerint bizonyos baloldali-liberális szervezetek szerint fontosabb az egyéni jogok védelme az országhatárok védelménél. "Magát az Ubert innovatív cégnek gondolom, ezért

sajnálom, hogy a cég nem vállalta az adófizetési kötelezettségét" –

jelentette ki Lázár János a Kormányinfón.

Sok üres állás

Ilyen sok üres állás még sosem volt Magyarországon: a legtöbb üres hely, közel 2600 a járműgyártásban van, de nagyon sok varrónőt és informatikust is keresnek.

Összesen 36 ezer munkahely betöltetlen,

a legtöbb Közép-Magyarországon van.

Az előző negyedévhez képest kilencezerrel nőtt a betöltetlen álláshelyek száma. A feldolgozóiparban az üres álláshelyek megfigyelésének kezdete óta eltelt közel egy évtizedben még soha nem volt ilyen magas az üres álláshelyek száma.

Munkaadók: Kritikus a munkaerőhiány

A gazdaság működőképessége forog kockán

a magyarországi kritikus munkaerőhiány miatt, írja nyílt levelében a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége. Az MGYOSZ a több pontból álló javaslatát elküldte a nemzetgazdasági miniszternek és a legnagyobb munkaadói érdekvédelmi szervezeteknek.

181 ezer forintot szeretnének

A még sohasem dolgozott főiskolai és egyetemi hallgatók 57 százaléka már most sem hisz saját szakmája piacképességében, de mégsem választ másikat. A fiatalok első munkahelyükről nettó 181 ezer forintos átlagfizetést várnának, ám sokan azt sem tudják, hogyan kellene állást keresniük.

180-240 ezer forinttal már elégedettek lennének a pályakezdők Forrás: GKI, Jófogás

MNB: Nyáron még nem lesz infláció

Ősszel ismételten pozitív tartományba kerülhet a fogyasztói árak éves változása, nyáron viszont továbbra is nulla közelében várható az infláció, mondta Balatoni András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) közgazdasági előrejelzési és elemzési igazgatóságának vezetője.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentése szerint

júniusban a fogyasztói árak – ahogy májusban is – átlagosan 0,2 százalékkal voltak alacsonyabbak,

mint egy évvel korábban. Balatoni András szerint ősszel bázishatásoknak köszönhetően pozitív lehet az árindex, a tavalyi év második felében ugyanis olyan árcsökkenés volt, ami miatt – azonos időszakot vizsgálva – idén mintegy 1 százalék körülire emelkedhet az infláció.

Varga Mihály szerint a lassulás csak átmeneti volt

A magyar gazdaság első negyedévi szerényebb növekedési üteme átmeneti, több áprilisi és májusi adat is mutatja, hogy

a 2,5 százalékos idei gazdasági növekedés megalapozott, mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

Rontott a gazdasági előrejelzésén a Kopint-Tárki

A Kopint-Tárki a magyar gazdaság idei növekedési előrejelzését az áprilisban prognosztizált 2,4 százalékról 2,2 százalékra, a jövő évit pedig 2,9-ről 2,7 százalékra csökkentette.

Moody's: Kedvező pályán a magyar államadósság

Kedvező pályán marad a magyar államadósság-dinamika a 2016-2017-es időszakban, a gazdasági növekedést terhelő kihívások és az államháztartási hiánycélok revíziói ellenére, áll a Moody's Investors Service féléves helyzetértékelésében.

A nemzetközi hitelminősítő "Ba1" – a befektetési ajánlású sávtól egy fokozattal elmaradó, de felminősítés lehetőségét jelző pozitív kilátással ellátott – besorolással tartja nyilván a magyar szuverén adósságot.

Ártott a foci-Eb a Forma-1-nek

A tavalyinál időarányosan 8-10 százalékkal kevesebb jegy kelt el eddig a jövő hétvégi mogyoródi Forma–1-es futamra.

A pilóták közt is népszerű a foci: Sebastian Vettel lapogatja Felipe Massa hátát egy korábbi jótékonysági meccsen Forrás: AFP

A sportrajongó, fizetőképes látogatóknak csak egy része engedheti meg magának, hogy például a franciaországi labdarúgó-Európa-bajnokság után jegyet vegyen a Forma–1-es futamra is. Már az osztrák és a német futamon is érzékelhető volt az Eb és a nyári olimpia elszívó ereje, mondta a Világgazdaságnak Gyulay Zsolt, a Hungaroring Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Nőhet egyes devizahitelesek törlesztése

A kormány intézkedései következtében az elmúlt években sokak számára elviselhetőbbé váltak a törlesztőrészletek, 2017-ben viszont jó páran ismét magasabb havi összegekre számíthatnak.
Sok volt devizahiteles esetében

akár már 2017 tavaszától ismét emelkedni kezdhetnek a törlesztőrészletek.

Ennek oka az, hogy a 2012-ben bevezetett árfolyamgát során megszabott 180 forintos frankárfolyamhoz igazított törlesztők azt követően is megmaradtak, hogy forintosították a devizahiteleket, és megszűntek a gyűjtőszámlák.

Szijjártó Péter: Kutatás-fejlesztésre kell alapozni a növekedést

Új, kutatás-fejlesztésre, innovációra épülő fázisba kell léptetni a magyar gazdaság növekedését,

a kreativitásra és a szellemi tőkére kell építeni.

Ez jó kiindulási alap a gazdaság következő fejlődési szakaszának megteremtéséhez, mondta a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter szerint ezzel teljesen

új ipari korszakra készítik fel a gazdaságot, amikor az informatika és az ipar összeolvad.

Inkább a használt lakásokat keresik

Fokozódik az érdeklődés az új építésű lakások iránt: idén júniusban 31 százalékos volt a növekedés tavalyhoz képest. A legtöbben azonban

még mindig használt lakásokat keresnek.

Budapesten a keresések 61 százaléka a használt téglaépítésű lakásokra irányul, a panelek aránya 15 százalékos. Vidéki városokban a keresések 40 százaléka a használt családi házakat célozza, és 30 százalék a téglaépítésű lakások részesedése, olvasható az Ingatlan.com elemzésében.

Visszaesés az építőiparban

Megint zuhant az építőipar: májusban 26,6 százalékkal maradt el a teljesítménye az egy évvel korábbitól, míg áprilisban 29,8 százalékos volt a visszaesés.

Visszaesett az építőipar Forrás: MTI/Bugány János

Az épületek építése 4,4, az egyéb építményeké 43,8 százalékkal csökkent, közölte a KSH. A termelés visszaesését – csakúgy, mint az előző négy hónapban – részben az uniós forrásból végzett munkák tavaly év végi befejeződése okozta. Az építőipari termelés

az első öt hónapban 27,9 százalékkal volt kisebb az egy évvel korábbinál.

Szemezgethet a NAV szégyenlistáján

Másfél milliárdos az elmúlt negyedévben feltárt legnagyobb adóhiány, összesen 105 milliárd forintot keres 221, csaláson kapott magánszemélyen és cégen a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Megbüntették a Spéder-féle bankot

Lezárult a Takarékbank-csoport átfogó vizsgálata, közölte az MNB.

A jegybank összesen 102,7 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki

a Takarékbank-csoportra, s kötelezte a csoporttagokat a feltárt jogsértések megszüntetésére. A Takarékbank esetében a belső folyamatokra, kockázatkezelésre, s az egyedi értékvesztés számítására vonatkozó hiányosságok estek súlyos megítélés alá. Spéder Zoltán Index-tulajdonos embereit másfél hete hívták vissza a szövetkezetek integrációjának vezetéséből.

Előzetes letartóztatásban marad a Quaestor-vezér

Fenntartotta a Fővárosi Törvényszék Tarsoly Csaba előzetes letartóztatását, felesége házi őrizetét, valamint a harmadrendű vádlott előzetes letartóztatását a csütörtöki tárgyaláson a Quaestor-ügy büntetőperében.

Milliárdokba kerül a jégverés

Egymilliárd forintot is elérheti az a kár, amit a szerdai, csütörtöki viharok okoztak. Jégesővel, helyenként 100-120 kilométer/órás széllökésekkel érkezett meg Magyarországra a hidegfront. A viharokat követő kárbejelentések száma a becslések szerint meghaladhatja a 10 ezret.

Milliárdos károkat okozott a vihar Forrás: MABISZ

A kárbejelentések folyamatosan érkeznek a biztosítótársaságokhoz, több cég is arról számolt be, hogy hétvégi munkavégzést rendelt el, illetve átcsoportosította kárfelmérőit az érintett területekre annak érdekében, hogy minél előbb rendezni tudja a károkat, írta a Magyar Biztosítók Szövetsége.

Tarlós István: Ad pénzt az EU a hármas metróhoz

Az Európai Unió a 3-as metró infrastruktúrájának felújítását nem teljes mértékben fogja támogatással fedezni, de

legalább 60 százalékra számít a főváros,

mondta a főpolgármester. Tarlós István közölte, hogy a maradék nagyobb részét állami pénzből reméli fedezni, kisebb részét pedig EIB-hitelből.

70 ezret kapnak az iskolákban dolgozó nem pedagógusok

Idén kétszer 35 ezer forint béren kívüli juttatást kapnak a nem pedagógus végzettségű, nevelést és oktatást segítő dolgozók, az első összeghez még a nyáron hozzájutnak, mondta Sipos Imre köznevelési helyettes államtitkár.

Fizetésemelést kapnak a bírósági dolgozók

Kétszer öt százalékkal emelkedik a bírósági dolgozók fizetése, jelentette be Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke.

Néhány évtized múlva 10 milliárdan leszünk

Az ENSZ előrejelzései szerint

40 év múlva több mint 10 milliárd fő lesz a föld lakossága,

derül ki a KSH a népesedési világnap alkalmából készített kiadványából.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) 1989-ben nyilvánította július 11-ét népesedési világnappá az után, hogy becslések szerint a föld lakossága két évvel korábban ezen a napon érte el az 5 milliárd főt.

Venezuelában meghosszabbították a gazdasági szükségállapotot

A venezuelai elnök két hónappal meghosszabbította a gazdasági szükségállapotot, amelyet az év elején vezetett be a kőolajban gazdag dél-amerikai országban. Nicolás Maduro ezt a "nemzet gazdaságát" érintő rendkívüli körülményekkel indokolta. Szerinte a vállalatok és politikájának ellenzői

gazdasági háborút folytatnak Venezuela ellen.

Hangsúlyozta, hogy szükségszerű újabb lépéseket tenni, illetve javítani a már korábban meghozott intézkedéseken, hogy széles körben fejtsenek ki hatást a nemzeti gazdaságra.

Riasztó jelentés az egyik legértékesebb természeti erőforrásról

Friss kutatások szerint néhány évtized múlva az ivóvízért előbb indulhatnak háborúk, mint a kőolajért vagy a szénért. A mindennapi életben azonban még messze nem értékeljük a vizet az egyik legértékesebb természeti erőforrásként.

Ábránkon az egy főre jutó éves vízmennyiség alakulását mutatjuk meg a különböző térségekben. Magyarországon kismértékű növekedés várható 2025-ig Forrás: Origo

Az olajcégek még ebben az évtizedben elérhetik a kitermelési csúcsot, ezután már csökkenni fog a felszínre hozható olajmennyiség. Egyre nehezebb lesz hozzáférni a szénhez is. Az arany és az ezüst 2030 körül fogyhat el. A réz tizenöt évvel később. A klímaváltozás, a környezetszennyezés és a népesség növekedése miatt

folyamatosan csökken az egy főre jutó ivóvíz mennyisége,

olvasható a Scientific American amerikai tudományos folyóirat riasztó jelentésében.

Szakad a londoni ingatlanpiac

A válság csúcsa óta nem látott mélységbe süllyedt a londoni lakásárak változását mérő mutató.

A brit főváros lakásárainak változását követő index mínusz 46-os szintre csökkent júniusban a megelőző havi mínusz 35-ről – derül ki a Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS) adataiból.

Ez a legalacsonyabb érték 2009 óta.

Hatalmas piaci lufi a Pokémon Go sikere

A világot elárasztó új játékőrület, a Pokémon Go hatalmas népszerűsége mellett már több milliárd dolláros értékeltséggel is bír az alkalmazáson belüli vásárlások miatt. A banki elemzők azonban figyelmeztetnek, a befektetőknek kellő óvatossággal kell kezelniük a játék mögött álló Nintendo sikerét.

Tarol a játék Forrás: AFP/Timothy A. Clary

Noha

a Nintendo részvényárfolyama az elmúlt napokban kilőtt,

az elemzők szerint a befektetőknek mégis óvatosan kell kezelniük a japán cég papírjait. A Business Insider cikke szerint a legnagyobb kockázatot ugyanis az jelenti, hogy valójában nem ez a vállalat fogja igazán learatni a babérokat a Pokémon Go után.