Egy átlagos lakáshitel havi törlesztése idén az átlagfizetés 32 százalékát viszi el. Ez az arány öt évvel ezelőtt még 52 százalékos volt, azaz 20 százalékponttal csökkent – derül ki a BankRáció.hu elemzéséből.

Fordulat történt a magyarországi hitelpiacon. Mind a személyi hitelek, mind a lakáshitelek iránt egyre nagyobb az érdeklődés, tavalyhoz képest 78 százalékkal nőtt a lakáshitelek és 66 százalékkal a személyi hitelek iránt érdeklődők száma– derül ki az Ingatlan.com-csoporthoz tartozó BankRáció.hu elemzéséből, ami a nettó bérek és a törlesztőrészletek utóbbi öt évben bekövetkezett változását vizsgálta.

Megugrott a reálbér

Gergely Péter, a BankRáció.hu hitelszakértője azt mondta: az alapkamat utóbbi években látott csökkenése csak az egyik oldalról befolyásolja a hitelezést, szintén fontos tényező a nettó keresetek alakulása, mert azok jelentik az elsődleges fedezetet a bankok számára.

Egyre többen érdeklődnek megint a hitelek irántForrás: Thinkstock

Öt évvel ezelőtt egy 8 millió forintos 20 éves futamidejű forintalapú lakáshitel törlesztése a 2011. májusi piaci átlagkamatokkal számolva havi 73,7 ezer forintos kiadást jelentett, ez a 2011-es átlagos nettó reálbér több mint felét, 52 százalékát jelentette.

Jött az adósságfék

Gergely Péter azt mondta, hogy a most érvényben lévő szabályok szerint nem is lehetne felvenni ezt a hitelt, mivel az adósságfékszabály miatt a nettó jövedelem maximum fele mehet törlesztésre.

Az idei adatok azonban jóval kedvezőbbek, ugyanis a 168,8 ezer forintos nettó fizetésnek csak a 32 százalékát vinné el az említett 8 milliós lakáshitel 53,3 ezer forintos havi törlesztőrészlete.

"A hiteltörlesztés és a nettó bér aránya tehát jelentősen csökkent, köszönhetően az alacsonyabb kamatoknak és az emelkedő nettó béreknek" - közölte a szakértő. Hozzátette: a személyi kölcsönök esetében is csökkent ez a mutató. 2011-ben egy átlagos, 1 millió forintos 60 hónap futamidejű személyi hitel a nettó fizetés 21 százalékát vitte el, míg az idén csak a 15 százalékát.