Az Európai Bizottság 2,9 milliárd eurós kartellbírságot vetett ki négy nehéz-tehergépjármű gyártó vállalatra. A bizottság úgy találta, hogy a vállalatok 1997-től kezdődően egyeztették áraikat, az új emisszióstechnológiák bevezetésének időzítését és azok költségeinek áthárítását vevőikre.

"Megengedhetetlen, hogy a MAN, a Volvo/Renault, a Daimler, az Iveco és a DAF, amelyek együttesen kilencet állítanak elő minden tíz Európában gyártott közép- és nehéz-tehergépjárműből, kartellt alkossanak ahelyett, hogy versenyeznének egymással" – jelentette ki Margrethe Vestager uniós versenyügyi biztos közleményében.

A vállalatokra kiszabott bírság  több mint a duplája az eddigi legnagyobb kartellbírságnak,  a tévé- és számítógép-monitor gyártókra 2012-ben kivetett 1,4 milliárd eurónak. 

A kartellre a Volkswagen érdekeltségébe tartozó MAN hívta fel a bizottság figyelmét, ezért mentesült a bírság alól. A legnagyobb bírságot, 1,01 milliárd eurót a Daimler kapta, a Volvóé 670,45 millió, az Ivecóé 494,61 millió, a DAF Trucksé 752,68 millió euró. 

A vállalatok a kivetett bírság 10 százalékának elengedése fejében elismerték bűnösségüket. A Scania nem vett részt a megállapodásban, az eljárás ellene ezért még folyamatban van.