A rossz levegő tehet róla, ha letolja a főnök

Szellőztetés
Szellőztetés
Vágólapra másolva!
A korszerű szellőztetés mára alapkövetelménnyé vált a munkahelyeken. Bármily furcsán hangzik, a légcserének és légszűrésnek is megvan a maga hatékony technikája, amellyel 35 százalékot javulhat a kis hiányzások száma.
Vágólapra másolva!

A korszerű gépi szellőztetés legfőbb feladata, hogy egészséges levegőt szívhasson be, aki az épületben tartózkodik,

különösen aki napi nyolc-tíz órát tölt ott.

A rossz szellőztetés fejfájást, fáradtságot okozhat, irritálhatja a szemet, a torkot, a tüdőt.

Magyarországon az Egészségügyi Minisztérium és a Szociális és Családügyi Minisztérium a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről szóló együttes rendelete (3/2002 (II. 8.)) értelmében a zárt munkahelyek szellőztetése során figyelembe kell venni a légszennyezettség mértékét, az egy időegység alatt felszabaduló szennyezőanyag tömegét és a helyiség térfogatát. Ezek alapján tervezhető meg az optimális szint.

Mégis mire számít, aki nem enged be elég friss levegőt? Forrás: Photononstop/Eric Audras

A felmérések szerint az irodai munkavégzési hatékonyság is mintegy 10 százalékkal javulhat a korszerű gépi irodaszellőztetésnek köszönhetően. A megfelelő frisslevegő-ellátás, illetve a por-szennyezés kiszűrése nélkül ugyanis

minden feladat tovább tart, legyen az gépelés vagy szervezés.

A helyzetet tovább súlyosbíthatja a rossz hőmérséklet-szabályozás: a túl hűvös helyiségekben 4, a túl meleg irodákban pedig 6 százalékkal csökkenhet a munkahatékonyság.


Az irodaházakban ezért gondoskodni kell a külső por-szennyezések, a bent termelődő széndioxid-túltermelődés és a különféle irodai gépek – nyomtatók, fénymásolók – okozta káros kibocsátás mérsékléséről is. Minderre a modern, komplex szellőztetőrendszerek kínálnak megoldást" – mondta Mikó András, a Lindab Kft. ügyvezető igazgatója és vezető légtechnikai szakértője.

Budapesten, a Corvin-negyedben például az irodaházak, bevásárlóközpont és lakóházak egyaránt modellként szolgálhatnak a modern szellőzéstechnikával elérhető hatékonysági és biztonsági előnyök terén – így a Lindab szakértői.