Leminősítési felülvizsgálat alá vette Törökországot a Moody's, a kudarcba fulladt puccskísérlet gazdasági hatásait elemzi a nemzetközi hitelminősítő.

A felülvizsgálat bejelentéséhez fűzött indoklásában a Moody's kiemelte, bár a török gazdaság meglehetősen ellenállónak bizonyult a sokkhatásokkal szemben, és az elmúlt két évben 3,5 százalékos éves növekedési átlagokat produkált, a belpolitikai bizonytalanság erősödése és különösen a mostani puccskísérlet jelentős negatív hatást gyakorolhat a növekedési pályára. Ez az egyik kockázat, amelyet a Moody's a leminősítési felülvizsgálat során figyelembe vesz. 

Komoly gazdasági következményei lehetnek a puccskísérletnekForrás: AFP/Ozan Kose

A török államadós-osztályzat kilátása a felülvizsgálat bejelentése előtt is negatív volt a Moody's listáján, és a ha cég a jelenlegi szintről leminősíti a török szuverén besorolást, azzal Törökország ennél a hitelminősítőnél elveszítené befektetési ajánlású szuverén osztályzatát. 

A Moody's közölte, hogy az idei év egészében már lassabb, 3 százalékos növekedést vár a török gazdaságban, és erre a rontott előrejelzésére is lefelé ható kockázatokat lát, tekintettel a puccskísérlet befektetői és a fogyasztói bizalomra gyakorolt hatásaira, valamint a széles körű és jelentős geopolitikai kockázatokból eredő folyamatos biztonsági fenyegetésekre.

Nem sokkal korábban egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings is közvetett utalást tett Törökország leminősítésének lehetőségére a puccskísérlet várható következményeiről összeállított elemzésében.