A brexit tízmilliárdokat söpör ki Amerikából

2016.07.20. 13:12

A brexit körüli bizonytalanságok még mindig jelentős sokkokat okoznak a napi szinten 5,3 ezer milliárd dollárt megmozgató devizapiacokon, ami igen rossz hír a multinacionális vállalatoknak, különösen Észak-Amerikában.

Az észak-amerikai vállalatok várhatóan rekord szintű, 35-40 milliárd dolláros eredménycsökkenéseket könyvelhetnek el az idei második és harmadik negyedévben, ahogy a brit EU-tagságról szóló népszavazás üzleti hatásai fokozódnak – idézi a Bloomberg a devizakockázatokkal foglalkozó FiREapps véleményét.

A brexittel összefüggő nehézségek azt követően üthetnek be, hogy a vállalatok kaptak némi mozgásteret a devizapiaci volatilitások enyhülésével. A devizapiaci mozgások ugyanis az első negyedévben csupán 20 milliárd dolláros veszteséget okoztak az észak-amerikai és európai cégeknek, ami elmarad a tavalyi negyedik negyedéves 36,9 milliárdtól.

Devizák és profitok

A pesszimista várakozásokat az indokolja, hogy a brit népszavazás 31 éves mélypontra lökte a fontot az elmúlt hónapban, miközben ralit idézett elő a japán jen árfolyamában. A dollár árfolyamának ingadozása és a volatilitása pedig rémálom volt az amerikai cégek számára, melyek közül 357 számolt be eredménycsökkenésről a negyedik negyedévben. Ez a legrosszabb számadat volt 2011 óta. Különösen azon cégeket érintik rosszul a devizapiaci kilengések, melyek jelentős bevételt realizálnak külföldön.

A brexit hatásaitól félhetnek az amerikai cégekForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Michael Kappeler

Mindeközben számos brit társaság visszafogta üzleti terveit a brexit népszavazás hatására, mivel egyelőre nem világos, mit hoz majd az új környezet, és milyen keretek között alakul majd a viszony Nagy-Britannia és az Európai Unió között. Sok cég számára okoz fejfájást, hogy a jövőben miként férhetnek majd hozzá az alacsony költségvonzattal járó uniós munkaerőhöz, de az is kérdés, hogy a későbbiekben milyen vámokkal kell majd szembenézniük.

A behúzott kézifék

Jó példa a devizapiac vállalati eredményekre gyakorolt hatására a Burberry Group esete. A vállalat ugyanis arról számolt be, hogy június végén megugrott az értékesítése Nagy-Britanniában, ahogy a vásárlók csak úgy özönlöttek a hazai boltokba, hogy kihasználják a gyenge font előnyeit.

Mindazonáltal John Peace, a vállalat elnöke bejelentette, a brexit körüli bizonytalanságok miatt szünetelteti a beruházási tervüket Leedsben. A közlés szerint a projekt nem állt le teljesen, de a menetrendre hatással lehet az új környezet.

Eközben a FiREapps vezérigazgatója, Wolfgang Koester jelezte, számos vállalat képes volt megfelelően fedezni a devizakitettségeit a népszavazás előtti időszakban. Ugyanakkor sokan még egy héttel az eredmény után sem tudták felmérni a devizakockázatok valódi hatásait.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK