Sokan az idő múlásával sem kérik vissza a feleslegesen lerótt összeget, pedig öt év után végleg az államkincstárnál marad a pénz.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal március végén 1160 milliárd forintos túlfizetést tartott nyilván.
Az összeg legnagyobb része, 1050 milliárd forint az itthon működő cégekhez kapcsolódott, a polgárok pedig 110 milliárd forinttal fizettek be nagyobb tételt az aktuális kötelezettségüknél – írja a Magyar Idők.

Százmilliókat hagyunk a kincstárnálFotó: Szabó Gábor - Origo

A társaságok leginkább áfából és társasági adóból fizettek be többet, de gyakori volt, hogy az üzemanyag jövedéki adójából is többletet halmoztak fel. A magánszemélyek a személyi jövedelemadóból és az illetékből, valamint az egészségügyi hozzájárulásból fizettek be az elvártnál nagyobb összeget. A márciusi adatok szerint 1,6 millió egyéni adózó és nagyjából 370 ezer cég fizetett be több adót a szükségesnél. 

A túlfizetésnek több oka lehet, egyesek biztosra akarnak menni, mások elszámolják magukat, de vannak olyanok is, akik a rossz szabályértelmezés miatt fizetnek be több adót, vagy a munkáltató von le többet a kelleténél. 

Kis Péter András, a NAV szóvivője a lapnak azt mondta, bár a túlfizetést az érintettek visszakérhetik öt éven belül, de az adófizetők figyelmetlensége, feledékenysége, esetleg nemtörődömsége nyomán - az elévülések miatt - évről évre több milliárd forint marad a NAV-nál. Ezt az öt év elteltével már nem lehet visszaigényelni.