Menekülés a hedge fundoktól

hangulat tőzsde befektetés probléma veszteség kockázat
Vágólapra másolva!
A hedge fund szektor igen nehéz időszakon megy keresztül. Még a legnagyobbak között is igencsak akadoznak a teljesítmények, miközben egyre több menedzser veszíti el az állásást. Az egyik legnagyobb vállalat ügyvezetője összefoglalta az iparág előtt álló kihívásokat.
Vágólapra másolva!

Az alternatív befektetésekben utazó óriás, a Balckstone ügyvezető igazgatója, Tony James újra megkongatta a vészharangot a hedge fund szektorban, miután májusban jelezte, a vállalatok akár eszközeik 25 százalékát is elveszíthetik – írja a Business Insider.

Párhuzamos fenyegetések

James véleménye szerint a szektor cégeit több, egymással párhuzamosan ható tendencia is sújtja. Egyrészt sok eszköz elmozdul az emberi kezeléstől a gépi menedzselés felé, másrészt sokan pártolnak át az alacsonyabb díjazásokkal működő megoldásokhoz. A legfontosabb viszont talán mégis az, hogy

a hedge fundok alulteljesítők a piaci átlagokhoz képest,

miközben relatíve magas díjszabásokkal működnek. Ez pedig fokozódó nyomást helyez az iparág cégeire.

Egyre csak veszítenek vonzerejükből a hedge fundok Forrás: Dreamstime

Kibontva a fenti érvelést, valóban az látszik, hogy a hedge fundok egyre nagyobb számban támaszkodnak számítógépes programokra eszközkezeléskor, ami veszélyt jelent az alkalmazottak álláshelyeire. Emellett pedig ténylegesen érezhető, hogy miközben a befektetők vadásznak a hozamokra, egyre inkább előnyben részesítik az alacsonyabb költségekkel járó befektetési formákat, amivel fenyegetik a hedge fundok eszközállományait.

Átlag alatt

Ráadásul rendszerszintű probléma, hogy a hedge fundok alapvetően arra rendezkedtek be, hogy a magasabb díjakért lenyomják a piaci átlagot. Ahogy azonban erre ma már egyre kevésbé képesek, a befektetők kezdenek kiábrándulni a szektorból.

Összességében

a hedge fund iparág 1,6 százalékos hozamot ért el júniusban,

ami kevesebb mint fele az S&P 500 index emelkedésének.

A Blackstone 1,9 milliárd dolláros hedge fundja, a Senfina Advisors eközben 15 százalékot veszített ebben az évben, júniusban pedig 3,5 százalékot. A vállalat jelenleg összesen 356 milliárd dollárnyi eszközt kezel, ami 7 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi szintet.