Újabb fordulat a Zsolnay kálváriájában

2016.07.23. 21:30

A tulajdonos befizette a Zsolnay adóhátralékát, azonban a vagyonfelügyelő nem adott engedélyt a befizetéshez, így a pénzt nem számolták el a cég számláján. A bíróság szerint a vagyonfelügyelőnek engedélyeznie kellett volna a befizetést, a bíróság elutasította a vagyonfelügyelő felszámolási kérelmét.

Elutasította a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. azonnali felszámolására irányuló vagyonfelügyelői kérelmet a Zalaegerszegi Törvényszék – erősítette meg Bodnár Imre, a cég jogi képviselője a Nol.hu-nak adott tájékoztatását július 23-án, szombaton.

Bodnár Imre elmondta: az erről szóló – pénteken született – határozatot faxon juttatta el hozzájuk a törvényszék. A felszámolási kérelmet a törvényszék megalapozatlanságra hivatkozva utasította el – tette hozzá.

Nem adott engedélyt a befizetésre 

Cséplő Petra, a cég igazgatósági elnöke szerdán Budapesten sajtótájékoztatón azt mondta, Bachar Najari, a cég fő tulajdonosa saját vagyonából a június 27-i határidőre átutalta a Zsolnayt terhelő 91 millió forintos helyi építmény- és iparűzési adót, az összeget azonban nem könyvelték el a Zsolnay számlájára, mert a vagyonfelügyelő nem adott a befizetéshez engedélyt.

A bíróság elutasította a Zsolnay felszámolásátForrás: Zsolnay

Ezt követően a Zalaegerszegi Törvényszék levélben tájékoztatta őket, hogy a vagyonfelügyelő együtt nem működésre hivatkozva panaszt nyújtott be a társaság ellen, amit azzal indokolt, hogy Bachar Najari a hozzájárulása nélkül fizette be az adót.

Engedélyeznie kellett volna 

Bodnár Imre közölte: a bíróság indoklása szerint a vagyonfelügyelőnek engedélyeznie kellett volna a kifizetést, hisz ez épp a cég hitelezőinek érdekeit szolgálta. A jogi képviselő a vagyonfelügyelő magatartását "rendkívül aggályosnak", és "a magyar felszámolástörténet sarkalatos pontjának" nevezve úgy fogalmazott: ez magában hordozza annak lehetőségét, hogy a vagyonfelügyelő nem elsősorban a hitelezők érdekében jár el".

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK