Az Egyesült Királyság széles körű szabadkereskedelmi megállapodás lehetőségéről kezdett megbeszéléseket Kínával – mondta Philip Hammond brit pénzügyminiszter, aki szerint a következő pár évben kezdődhetnek az érdemi tárgyalások. Kormányzati források szerint olyan megállapodásról lehet szó, mint amilyet Új-Zéland kötött Kínával.

Philip Hammond brit pénzügyminiszter, aki a világ 19 legnagyobb fejlett és feltörekvő gazdasága, valamint az Európai Unió alkotta G20-csoport pénzügyminisztereinek és jegybankelnökeinek hétvégi kínai tanácskozásán vett részt, a rendezvény után július 24-én, vasárnap este a BBC televíziónak elmondta: miután a brit választók többsége az EU-tagságról tartott júniusi népszavazáson a kilépésre voksolt, a brit kormány feladata az, hogy minimálisra csökkentse ennek rövid távú gazdasági hatásait, és az elérhető legnagyobb előnyökre törekedjék hosszú távon.

Kína egyértelmű lehetőség

Hozzátette: a referendum eredménye "világszerte komoly csalódást keltett" a gazdasági szereplők körében, de "mára túltették magukat" a történteken, és elfogadták a népszavazás kimenetelét. Hammond szerint lehetséges, hogy a jövőben, amikor Nagy-Britannia már nem lesz az Európai Unió tagja és nem kötik az uniós szabályok, könnyebben lehet kétoldalú egyezményeket kötni az EU-n kívüli gazdaságokkal, és egyértelműen a lehetőségek között van a szabadkereskedelmi megállapodás Kínával.

Már tettek javaslatot Pekingnek

A brit pénzügyminiszter elmondta, hogy a G20-találkozón már felvetette ezt a kérdést a kínai félnek, és a "következő pár évben" el lehet kezdeni az érdemi tárgyalásokat.

A BBC-nek brit kormányforrások elmondták, hogy olyan kétoldalú szabadkereskedelmi egyezményről lehet szó, amilyet Új-Zéland is kötött Kínával 2008-ban, négyévi tárgyalássorozat eredményeként.

London már tavaly, jóval az EU-tagságról tartott népszavazás előtt nagyszabású diplomáciai offenzívába kezdett a brit gazdaság és Kína együttműködésének fejlesztésére, mindenekelőtt a kínai befektetők megnyerésére nagy-britanniai beruházásokhoz.

London már ajánlatot is tett PekingnekForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Michael Kappeler

40 milliárd fontos szerződéscsomagot kötöttek

Hszi Csin-ping kínai államfő október végén II. Erzsébet királynő vendégeként négynapos állami látogatást tett Londonban, és feleségével együtt a brit királyi család első számú londoni rezidenciáján, a Buckingham-palotában lakott. Látogatása idején a két ország 40 milliárd font (15 ezer milliárd forint) értékű kereskedelmi és beruházási szerződéscsomagot írt alá, egyebek mellett nagy-britanniai nukleáris erőművek közös felépítéséről.

Mindenki szoros kapcsolatokat szeretne

A vasárnapi BBC-interjúban Philip Hammond Nagy-Britannia és az EU jövőbeni viszonyáról elmondta: nem hinné, hogy az Európai Unió "meg akarná büntetni" Nagy-Britanniát a népszavazás eredményéért. Kijelentette: meggyőződése, hogy mindenki "nagyon szoros" kapcsolatrendszert szeretne a jövőben is Nagy-Britannia és az EU között, mert ez szolgálja mindkét fél gazdasági érdekeit.

Nem tudni, mi lesz a külföldi munkavállalókkal

Arra a kérdésre, hogy Nagy-Britannia a kilépés után miként tud majd hozzáférni az EU egységes belső piacához, ha közben korlátozni akarja az uniós állampolgárok bevándorlását, Hammond elismerte: az EU kiinduló tárgyalási pozíciója az, hogy az unión belüli szabad mozgás biztosítása integráns feltétele a hozzáférésnek az egységes EU-piachoz. A brit kormány kiinduló tárgyalási pozíciója viszont az, hogy a népszavazáson egyértelmű politikai döntés született az EU-n belüli szabad mozgás eddigi modelljének elvetéséről - tette hozzá.

Ebben a helyzetben a feladat annak feltárása, hogy "valahol középen" van-e olyan megoldás, amely Nagy-Britanniának továbbra is hozzáférést enged az EU egységes belső piacához, de figyelembe veszi a brit választók által a bevándorlással kapcsolatban kifejtett aggályokat is - mondta a brit pénzügyminiszter.