Az Uber befejezte Magyarországon

UBER sofőr utazás taxi közlekedés
2016. július 24-én az Uber megszünteti működését Magyarországon. Az utolsó UBER kör. Az UBER sofőrök egy 6km-es tiszteletkörre indulnak, majd visszaérkeznek a kiindulópontra. Hősök tere. 2016.07.23.
Vágólapra másolva!
Az Uber vasárnap kivonult Magyarországról, sofőrjeik egy kisebb felvonulással búcsúztak. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint az évtized végén az euró bevezetése újra téma lehet. Arról is beszélt az Origónak, hogy a növekedés a második negyedévben lényegesen jobb lesz, mint az első negyedéves, és folytatódhat a hazai reálbérek növekedése. Bővítik az M1-es és az M7-es autópályákat, de új iskolák, uszodák is épülnek majd. Ez volt a héten a gazdaságban.
Vágólapra másolva!

Ez volt az Uber utolsó vonulása

Július 24-én az Uber megszüntetette működését Magyarországon. Az Uber-sofőrök szombat délután egy utolsó, 6 kilométeres körrel búcsúztak Budapesttől. Az eseményt, azt mondják, nem a cég, hanem a sofőrök szervezték a Facebookon, azért, mert szerintük a kivonulás mind a sofőröknek, mind az utasoknak szomorú fejlemény.

Az utolsó kör. A képre kattintva galéria nyílik Fotó: Polyák Attila - Origo

Továbbra is ellenőrzik a taxisokat

Az Uber magyarországi kivonulásával

nem szűnik meg a taxisok ellenőrzése,

centralizálják, egységes rendszerbe foglalják a személy- és teherszállítás szakmai ellenőrzéseit, mondta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) parlamenti államtitkára a taxis szervezetekkel folytatott tárgyalások után. Fónagy János azt mondta, az elmúlt fél-egy év ellenőrzési tapasztalatai azt mutatják, hogy össze kell hangolni, egységesíteni kell az ellenőrzést végző intézmények munkáját. Jelenleg az alábbi intézmények végeznek ellenőrzéseket:

  • a Belügyminisztérium,
  • a Nemzeti Adó- és Vámhivatal,
  • a Közlekedési Hatóság
  • és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

Jó hírrel indult a hét az autósoknak

Tovább esett az üzemanyagok ára: egy év alatt

  • több mint 17 százalékot esett a benzin
  • és 9 százalékot a gázolaj ára.

Szerdán a Mol 4 forinttal csökkentette a gázolaj árát, a 95-ös benzin ára ezúttal nem változott.

Olcsóbb az üzemanyag, többet is tankolnak

Az üzemanyagok fogyasztása 6,1 százalékkal emelkedett a magyar piacon az idei első fél évben, meghaladta a 1 milliárd 589 millió litert, ezen belül a gázolaj kereslete 7 százalékkal, a benziné pedig 4,7 százalékkal nőtt, közölte a Magyar Ásványolaj-szövetség.

Az egyre olcsóbb üzemanyagárak miatt ugrott meg a tankolások száma.

Megint nehéz lesz albérletet találni

Július 26-án teszik közzé a felsőoktatási felvételi ponthatárokat, és ezzel megindul a frissen felvettek körében az albérletkeresés. Tavalyhoz képest is emelkedtek az árak.

Drágulnak az albérletek Forrás: MTI/Marjai János

100 ezer forint alatt már nagyon ritkán lehet kiadó lakást találni.

Sokkal könnyebb törleszteni

Egy átlagos lakáshitel havi törlesztése idén az átlagfizetés 32 százalékát viszi el. Ez az arány öt évvel ezelőtt még 52 százalékos volt, azaz 20 százalékponttal csökkent, derült ki a BankRáció.hu elemzéséből.

Megtette a hatását az alacsony infláció

Sorozatban 41. hónapja, közel 3 és fél éve tart a reálbérek töretlen növekedése Magyarországon, derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatójából. Az idei első fél évben 7,5 százalékkal emelkedtek a reálkeresetek a nemzetgazdaságban.

A versenyszférában rekordmértékű, közel 79 ezres létszámbővülés volt

2015 májusához képest. 2016 első öt hónapjában a bruttó kereset 257 700, a családi kedvezmény nélkül számított nettó kereset 171 300 forint volt. A családi kedvezményt is figyelembe véve

a nettó keresetek átlagát 178 500 forintra becsüli a KSH.

Nagyon jelentős bérnövekedés jön Magyarországon

A részadatok alapján a gazdasági növekedés a második negyedévben lényegesen jobb lesz, mint az első negyedéves, mondta az Origónak adott interjújában Varga Mihály Tusnádfürdőn. A nemzetgazdasági miniszter arról is beszélt, hogy

folytatódhat a hazai reálbérek növekedése,

valamint az euró bevezetése újra téma lehet, mivel nagyjából az összes feltételnek megfelelünk.

Lázár a stratégiai, Varga a gazdasági kabinetet vezeti majd

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter irányítja majd a stratégiai kabinetet, míg Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a gazdasági kabinetet.

Lázár János és Varga Mihály Forrás: MTI/Kovács Attila

Rogán Antal pedig mindkét testület munkájában részt vesz majd állandó meghívottként.

Varga Mihály: Nincsen ingyenpénz

Az alacsony államadósság, az alacsony költségvetési hiány és az adóbeszedés hatékonyságának a javítása

segítheti a magyar gazdaság további növekedését,

mondta Varga Mihály a tusnádfürdői nyári szabadegyetemen tartott kerekasztal-beszélgetésen. A munkaerő és a tudás lehet a közép-európai térség jövőbeli bővülésének a forrása – erről már régiós vállalatvezetők beszéltek.

Az évtized végén csatlakozhatunk az euróövezethez

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint stabilabb euró kell, biztosabb lábakon álló, közös, fiskális politikával. A tárcavezető szerint

Magyarországnak közelebb kell kerülnie az uniós átlaghoz,

és tovább kell javítania a termelékenységet ahhoz, hogy az évtized végére csatlakozzon az euróövezethez.

Döntött a Tesco, és még sokan beálltak a sorba

Mától ismét csak magyar beszállítóktól származó görögdinnyét vásárol a Tesco. A Lidl már június végén bejelentette, hogy csak magyar dinnyét árul.

Beálltak a magyar dinnye mögé Forrás: MTI/Rosta Tibor

A sorba az Auchan is beállt, de a következő napokban az Aldi, a CBA, a Metro és a Spar is már csak magyar termelőtől származó görögdinnyét árul majd.

Több százzal kevesebben dolgoznak a Tescónál

Lapinformációk szerint félezren kerülnek utcára a Tesco áruházlánctól a márciusban bejelentett csoportos leépítés után. Valamivel több mint 400-an nem fogadták el azt a pozíciót, amit felajánlottak nekik. A Tesco számokról nem beszél, azt azonban megerősítették, hogy sokan nem éltek az új állással, amit felajánlottak számukra.

Kinyílhat a pénzcsap a kis cégeknek

Az első fél évben visszaesett a közbeszerzések értéke, ami nem meglepő, mert kifutott az előző uniós támogatási ciklus, az azzal kapcsolatos projektekre már korábban kiírták a pályázatokat, ezek be is fejeződtek, az újak pedig még nincsenek előkészítve, ezért várhatóan csak ősszel pörögnek fel a közbeszerzések, mondta az Origónak Zoltán Csaba, a Start Garancia vezérigazgatója.

2015-ben az ajánlatkérők 14 127 eredményes eljárást folytattak le, az összértéket tekintve pedig az 1931,6 milliárd forintos teljesítmény

a harmadik legmagasabb összeg a közbeszerzések magyarországi történetében,

derült ki a Közbeszerzési Hatóság éves beszámolójából. A hatóság adataiból kiderül, hogy a legtöbbet tavaly is építési beruházásra költötte az állam, összesen több mint 700 milliárd forintot.

Iskolák, uszodák és tornatermek is épülnek

Országszerte 24 helyen tanterem, 24 tanuszoda, 25 tornaterem és öt komplett iskola épül a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program keretében, válaszolta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára egy írásbeli kérdésre.

Kiszélesítik a két legforgalmasabb magyar autópályát

Ha megvalósul a terv, jóval kisebb lesz a torlódás a jövőben Budapest és Győr, illetve Budapest és Balatonvilágos között. De ez nem holnap lesz, mert az engedélyezési tervek is csak két év múlva fognak elkészülni: a Világgazdaság a Magyar Közlönyre hivatkozva írja, hogy

több fontos közlekedésfejlesztési tervet fogadott el a kormány.

Ezek közül az autósoknak az a legfontosabb, hogy kétszer három sávosra bővítik

  • az M1-es Budapest és Győr, valamint
  • az M7-es Budapest és Balatonvilágos

közti szakaszát. Ezekre az engedélyezési terveket idén és jövőre a meglévő forrásokból kell elkészíteni, 2018-ra pedig elkülönítettek 597 millió forintot erre a célra.

Ötödével csökkent az álláskeresők száma

Az álláskeresők száma 20,5 százalékkal csökkent Magyarországon egy év alatt, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat nyilvántartásában a júniusi zárónapon 291,6 ezer álláskereső szerepelt, több mint 75 ezerrel kevesebb, mint 2015 júniusában.

Az év hatodik hónapjában a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 6,5 százalék volt, a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta pedig 4,2 százalék, közölte honlapján a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ).

A lengyelek fizetnek a legkevesebbet

A visegrádi négyek (Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország) közül Szlovákiában a legmagasabbak az élelmiszerek árai, amelyek azonban még így is több mint tizedével alatta maradnak az európai uniós átlagnak, derült ki a Postová Banka elemzéséből.

18 havi mélyponton az eurózóna gazdasága

A brexit következményeivel szembeni ellenállásra utaló módon a vártnál kevésbé, de másfél éve a legalacsonyabb szintre csökkent az euróövezet júliusi összetett beszerzésimenedzser-indexének előzetes árétke, derült ki a londoni Markit Economics felméréséből.

Hamburgerszünet Venezuelában

Hamburgerszünetet hirdetett az élelmiszerhiánytól szenvedő Venezuelában a Big Mac termékére az amerikai McDonald's. A cég több más termékét ugyanakkor továbbra is árusítja. Nem a Big Mac az első, amelyet le kellett venni étlapjáról a vállalatnak Venezuelában: tavaly január és november között sült krumpli sem volt.