100 ezer forint alatt Budapesten nagyon nehéz albérletet találni. Az egyetemi városokban is pörög az albérletpiac. Aki olcsóbb lakást keres, annak ki kell költöznie a külvárosba.

  • Országszerte nőttek az albérletárak, de nőtt a kínálat is
  • A négyzetméterárra vetítve a garzonlakásoknál átlagosan 20-40 százalékkal olcsóbbak lehetnek a többszobás (40–120 négyzetméteres) kiadó lakások
  • A fővárosi garzonok átlagos havi bérleti díja 12 százalékkal, a nagyobb lakásoké 7-8 százalékkal emelkedett
  • Budapesten 100 ezer forintról indulnak a bérleti díjak
  • A nagy vidéki egyetemvárosokat is elérte az albérletboom: Debrecenben, Szegeden, Pécsett, Miskolcon 7–65 százalékkal nőttek a havi bérleti díjak

Budapesten átlagosan havi 100 ezer forintos bérleti díjért kínálták a 40 négyzetméternél kisebb garzonlakásokat július közepén. Ez éves összevetésben 12 százalékos emelkedést jelent – áll az Ingatlan.com elemzésében, amely közel tízezer hirdetés alapján vizsgálta a felvételi ponthatárok keddi kihirdetésével élénkebbé váló albérletpiac kínálati árait. A nagyobb, 40–80 négyzetméteres kiadó lakásoknál az átlagos bérleti díj mérsékeltebben, 8 százalékkal 140 ezer forintra nőtt, a 80–120 négyzetméter méretű lakások esetében pedig 7 százalékkal, 247 ezer forintra emelkedett a bérleti díj a kínálati piacon.

A 100 ezer forintnál olcsóbbb albérlet nagyon ritkaFotó: Vorigin Dóra

Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője közölte: „a garzonok nagyobb mértékű drágulása azzal magyarázható, hogy ezek iránt a legnagyobb a kereslet, még úgy is, hogy a kínálat több mint a duplájára nőtt”. Fajlagosan ráadásul a garzonok a legdrágábbak, mivel az átlagos bérleti díjuk négyzetméterárra vetítve 20-30 százalékkal magasabb, mint a többszobás, 40–120 négyzetméteres lakásoké. „Egy garzonlakás leginkább egyedül vagy kettesben élő egyetemistáknak jó, a nagyobb méretű, 80–120 négyzetméteres lakások többnyire 3-4 szobás ingatlanok, amik egy főre vetítve sokkal gazdaságosabbak lehetnek” – tette hozzá.

Drágulás a külvárosban is

Budapesten belül az is látszik, hogy város külső részein, például a IV., a X. vagy a XIX. kerületben is jelentősen emelkedett tavalyhoz képest a garzonlakások ára. Ez Balogh László szerint azzal magyarázható, hogy a kereslet elérte ezeket a kerületeket is.

Folytatódik tehát az a folyamat, amelynek eredményeként a városközponttól egyre távolabbi területek is felzárkóznak árban. Balogh László azt is elmondta, hogy az átlagokat nézve a VIII. kerületben a többszobás, 80–120 négyzetméteres lakások átlagos bérleti díja 175 ezer forint, ami négyzetméterenként alig több mint 2 ezer forint, ami az egyik legalacsonyabb összeg négyzetméterre vetítve a főváros belsőbb kerületeiben. A városközponttól távolabb, például a XVII. kerületben azonban akad néhány 80–100 vagy 100–120 négyzetméteres lakás, amelyeket 100 ezer körüli áron lehet kivenni, ám ezekből nagyon szűk a kínálat.

Albérletboom az egyetemvárosokban

A nagyobb, egyetemmel rendelkező városokban (Debrecenben, Szegeden, Győrben, Miskolcon, Pécsett) annyiban hasonlít a helyzet a fővárosira, hogy a garzonoknál – azaz a 40 négyzetméteresnél kisebb lakásoknál – olcsóbbak a többszobás, 40–120 négyzetméteres kiadó lakások négyzetméterárai, mégpedig átlagosan 20–40 százalékkal. A bérleti díjakat nézve pedig azt látható, hogy a vidéki egyetemvárosokban jelentős emelkedés következett be. Már nemcsak Budapesten beszélhetünk albérletboomról, hanem a vidéki egyetemvárosokban is, ahová kicsit később érkezett meg az áremelkedés.

  • Debrecenben a 40 négyzetméternél kisebb lakások bérleti díja az Ingatlan.com adatai szerint 63 százalékkal, 65 ezer forintra ugrott tavaly júliushoz képest. Ezzel párhuzamosan a nagyobb 40–80 négyzetméteres lakásoknál a bérleti díj 7 százalékkal 80 ezer forintra, a 80–120 négyzetmétereseké pedig 50 százalékkal 150 ezer forintra nőtt.
  • Szegeden a garzonlakások bérleti díja 38 százalékkal 55 ezer forintra, a 80–120 négyzetmétereseké pedig 65 százalékkal 140 ezer forintra nőtt.
  • A pécsi 40 négyzetméternél kisebb kiadó lakások havi bérleti díja 25 százalékkal 50 ezer forintra nőtt, a nagyobbaké mérettől függően 10–33 százalékkal 85–110 ezer forintra emelkedett.
  • Miskolcon 13–65 százalékkal 45–140 ezer forintra emelkedtek a bérleti díjak tavalyhoz képest.

Győr speciális eset

Győrben más a helyzet, mint a többi városban: mindössze 6 százalékos volt még a garzonlakásoknál is az áremelkedés, így ezeket 66 ezer forintért kínálták. A 40–80 négyzetméteres győri lakások bérleti díja pedig – minimális mértékben, de – csökkent: 2 százalékkal 98 ezer forintra.

Győrbe az Audi vonzza a munkaerőtFotó: Marton Szilvia - Origo

A 80–120 négyzetméteres kiadó győri lakások piacán 4 százalékkal 145 ezer forintra nőttek a bérleti díjak. Balogh László elmondta, hogy a győri albérletárak esetén erős a bázishatás, vagyis az, hogy itt már tavaly is eleve drágák voltak az albérletek, ezért az áremelkedés lehetősége emiatt idén kisebb volt.