Nagy szakítás a nyersanyagpiacon

2016.07.26. 11:00

Noha a cinket és az ólmot a nyersanyagpiacokon testvérekként is szokták emlegetni, a befektetők sokkal nagyobb étvágyat mutatnak a cink iránt. Az árfolyamok közti különbség pedig majdnem 10 éves csúcsot ütött meg.

Az egyik legnagyobb mennyiségben felhasznált fémnek számító cink árfolyama ebben az évben 40 százalékot ugrott, amivel a legjobban teljesítő ipari nemesfém lett – írja a Bloomberg. Miközben a hiánytól való félelem lendületesen felfelé hajtotta a cink árát, az ólom mindössze 2,9 százalékot emelkedett, amivel 9 éve nem látott különbség állt be a két fém árfolyamában.

A cink ráadásul ki tudta használni az acél felfutását, a bányabezárásokat, valamint a kitermelések csökkentését. Ezzel szemben az ólom kínálati oldala sokkal stabilabbnak látszik, nagyrészt a legnagyobb termelőnek és felhasználónak számító Kínában tapasztalt fokozódó újrahasznosítás miatt. Mindez pedig olyan időszakban történik, amikor az elmúlt két évtized ólom raliját nagyban fűtő kereslet az elektromos kerékpárok iránt lassul.

A cink lehagyta a testvérétForrás: RIA Novosti/RIA Novosti/Aleksandr Kondratuk

Ebből következően hétfőn már tonnánként 409,5 dollárra emelkedett a két fém árfolyama között fennálló különbség, ami 2007 augusztusa óta nem látott magasságnak számít.

Jóllehet a Macquarie Group előrejelzése szerint ebben az évben mindkét fém kitermelése csökkenni fog, a londoni tőzsde kereskedői mégsem aggódnak az ólomkínálat miatt. Ezt támasztja alá, hogy az azonnali szállítású fémmel november óta közel a legnagyobb diszkonttal kereskednek a három hónapos szerződésekhez képest. Ezzel szemben a cink piacán az eltérés mintegy 80 százalékkal szűkült a vizsgált időszakban.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK