Az Air France sok járatot nem fog tudni elindítani

2016.07.26. 14:24

A szabadságolások időszakának kellős közepén, július 27-e, szerdától egyhetes munkabeszüntetést tartanak az Air France légitársaság légikísérői. A sztrájk miatt a légitársaság várhatóan az európai járatok 30, és a tengeren túli járatok 10 százalékát nem fogja tudni elindítani.

Az Air France légikísérőinek sztrájkja miatt előreláthatólag az Air France belföldi és európai járatainak 30 százaléka, míg a tengeren túli járatoknak nem egészen tíz százaléka esik ki - közölte július 25-e, hétfő éjjel a légitársaság.

A munkabeszüntetés nem érinti az Air France leányvállalatait és a partnercégeket, vagyis a Hop, a KLM és a Delta légitársaságok járatait.

Napi 140 ezer utas

A nyári főszezonban naponta átlagosan ezer Air France-járat közlekedik, összesen 140 ezer utassal.
A légitársaság becslése szerint a légikísérők 35 százaléka fog sztrájkolni.

A kollektív szerződés miatt

A munkabeszüntetés oka, hogy a szakszervezeteknek és a vállalatnak nem sikerült megállapodniuk a béreket és a munkakövetelményeket is szabályozó kollektív szerződésről, amely októberben lejár. A munkáltató azt javasolta, hogy a megállapodást hosszabbítsák meg 17 hónappal. A szakszervezetek viszont azt szeretnék, ha az új megállapodás legalább három évre szólna.