Aki lemarad, kimarad

SAP Big Data kamion 2014. október 6-án Tech Bázis számára
SAP Big Data kamion 2014. október 6-án Tech Bázis számára
Vágólapra másolva!
Az innovációért felelős magyar vezetők 81 százaléka úgy véli, hogy a digitális ipari technológiák a következő 10 évben gyökeresen átalakítják majd az iparágakat, ugyanakkor 10-ből 8 magyar vállalatvezető aggódik is amiatt, hogy a technológiai fejlődés gyorsasága túlmutathat cége alkalmazkodási képességén.
Vágólapra másolva!

A GE által immár ötödik alkalommal elkészített kutatás során 2015 októbere és decembere között 23 országban, mintegy 3.000 innovációért felelős felsővezetőt és mintegy 1.400 szakértőt kérdeztek meg a digitalizáció és innováció üzleti környezetükre gyakorolt hatásáról.

De mi is az a big data?

A big data a cégek, az intelligens hálózatok, a magánszektor és az egyéni felhasználók által világszerte és napi szinten előállított óriási adatmennyiséget jelenti. Strukturáltan és kielemezve ez a rengeteg információ nagy hasznot hozhat a cégek és ügyfelek számára.

A technológia olyan gyorsan feljődik, hogy alig lehet követni Forrás:Szabó Gábor

A Magyarországon 101 vezető bevonásával elkészült felmérés rávilágított arra, hogy noha a magyar vállalatvezetők optimistán tekintenek a digitalizáció munkaerő piacra és gyártástechnológiákra gyakorolt hatására, de mégis csak

minden második magyar vezető alkalmazza a big data és a fejlett analitikai eszközök nyújtotta lehetőségeket

az üzleti stratégia elkészítésében és a döntéshozatalban - derült ki a GE Globális Innovációs Barométer Magyarországra először kiterjedő felméréséből.

Még fejlődni kell

Az egyre komplexebb, globális üzleti környezetben nemcsak a digitális versenyelőny megtartása, de a versenyben maradás egyik alapfeltétele a big data strukturált elemzése. Míg a globális döntéshozók 61 százaléka, addig

az innovációért felelős magyar vezetők csak 49 százaléka használja

a stratégiai döntéshozatal során a cégek, magánszemélyek és intelligens hálózatok által napi szinten előállított hatalmas adatmennyiséget.

A GE felméréséből kiderült, hogy a globális trendektől némileg elmaradva a magyar cégvezetők 59 százaléka gondolja úgy, hogy az innovációra irányuló partnerkapcsolatok és együttműködések közvetlen és pozitív hatással vannak vállalatuk pénzügyi eredményeire.

Aki lemarad, kimarad

Napjainkban már elfogadott tény a cégvezetők körében, hogy a globális versenyben maradás érdekében drasztikus fejlesztésekre és átgondolt innovációs stratégiára van szükségük. Hazánk innovációért felelős döntéshozóinak 84 százaléka (globálisan 90%) gondolja úgy, hogy a leginnovatívabb vállalatok nemcsak új termékeket és szolgáltatások, de új, korábban nem létező piacokat is képesek létrehozni.

SAP például 2014-ben már big data kamiont is indított, ami meghökkentő jövőképet szállított Forrás:Szabó Gábor

Az innovációk ugyanakkor nemcsak lehetőséget biztosítanak a cégek számára, de fontos kihívás elé is állítják őket. A GE kutatása rávilágított arra, hogy a magyar cégvezetők 80 százaléka (világszerte 81%) aggódik ugyanis amiatt, hogy a technológiák fejlődésének gyorsasága meghaladhatja saját vállalatuk innovációs és alkalmazkodási képességét. Ezzel

beköszönt a digitális darwinizmus kora:

vagyis aki lemarad, kimarad.