Járadékrendszerben gondolkodnak a rendvédelmi dolgozóknál

2016.07.27. 08:35

Az életpályamodell részeként járadékrendszer bevezetését készíti elő a Belügyminisztérium a rendvédelmi dolgozóknál – írta szerdán a Magyar Hírlap.

A napilap szerint ezt Pintér Sándor belügyminiszter az MSZP-s Harangozó Tamás parlamenti képviselő írásban feltett kérdésére válaszolva közölte. Mint írta, általános biztosítási konstrukció helyett a szolgálati feladatokkal összefüggő feladatellátás során vagy amiatt egészségügyileg alkalmatlanná váló állomány egzisztenciális biztonságát szolgálná a lépés, erre szakmai javaslat elkészítését kezdeményezi.

Biztosítás helyett járadék a tervForrás: MTI/Balogh Zoltán

Emellett a járadékrendszer az állomány anyagi biztonságát is erősítheti azzal is, hogy az állam, hivatásos tagjának jogviszonyból eredő önkéntes többletvállalásáért cserébe, egészségkárosodás esetén legalább részben pótolná a kiesett jövedelmet.

A szakmai és érdekképviseleti egyeztetések folyamatban vannak, a javaslatot ősszel tárgyalhatja a parlament. A rendszerre százmillió forintos forrást biztosítottak – írta a lap a miniszter írásbeli válasza alapján.