A nejlonzacskók ideje nálunk is lejár

2016.07.27. 09:15

Az Európai Parlament tavaly áprilisban megszavazott szabálya szerint az unió tagországaiban csökkenteni kell a leggyakrabban használt és leginkább környezetszennyező műanyag zacskók használatát. Magyarországon augusztusban születhet kormányrendelet a nejlontasakok használatának csökkentéséről.

Ezzel a jogszabállyal mindenki jól jár. Hatalmas környezeti problémáról van szó: nejlonzacskók milliárdjai végzik közvetlenül a természetben, kezeletlen hulladékként. Ez tönkreteszi a természetet, káros a madarakra, a halakra, tehát tennünk kell valamit" - mondta Margrete Auken dán zöldpárti képviselő, a téma parlamenti felelőse.

Az uniós tagállamok kétféle szabályozás közül választhatnak:

  • a könnyű műanyag zacskók éves felhasználását személyenként 2019 végéig 90 darab, 2025 végéig pedig 40 darab alá szorítják,
  • vagy garantálják, hogy 2018-at követően a vásárlók nem kaphatnak ingyen ilyen nejlonzsákot.

A téma magyarországi felelőse a Földművelésügyi Minisztérium. A kormány honlapján elérhető második félévi jogalkotási terv szerint a tárca augusztusban módosítani fogja a csomagolásról és a csomagolási hulladékkal kapcsolatos hulladékgazdálkodási tevékenységekről szóló kormányrendeletet. Ahogy írják, a kormányrendelet módosítása jogharmonizációs kötelezettség miatt szükséges. Az uniós irányelv szerint csökkenteni kell a könnyű műanyag zacskók mennyiségét.

A zacskók használatát a környezetszennyezés miatt csökkenteni kellForrás: Origo

Az unió legelterjedtebb műanyagzacskó-fajtája, az 50 mikronnál vékonyabb, könnyű nejlonzsák a legtöbbször nem használható újra, és így hamar a szemétbe kerül. Ezek a természetes vizeket és a vízi ökoszisztémát szennyező műanyag zacskók hatalmas környezetvédelmi problémát jelentenek.

2010-ben az unió minden egyes polgára körülbelül 198 nejlonzacskót használt el, amelynek 90 százaléka könnyű műanyag zacskó. Ha minden a szokott mederben folytatódik, akkor továbbra is nőni fog a nejlonzacskók mennyisége. 2010-ben becslések szerint több mint nyolcmilliárd nejlonzacskó végezte a szemétben – írta honlapján az Európai Parlament.