Ezt veheti a bankbetét helyett

2016.07.28. 15:33

A megtakarítók kényszerhelyzetben vannak: vagy elfogadják az 1 százalék alatti átlagos betéti kamatokat, vagy más befektetés után néznek. Az alternatívák többségének azonban magasabb a kockázata, mint a bankbetéteknek. Egy viszont adott esetben még nagyobb biztonságot is tud nyújtani, mint a banki lekötések. Ráadásul jelenleg még magasabb hozamot is ad a megtakarítónak. Nézzük meg, mit tud az állampapír!

Milyen hozamot várhatunk el az állampapíroktól?

Az állampapírok hihetetlen népszerűségnek örvendenek az utóbbi időben. Mára már a lakossági állampapírok állománya több mint a magyar GDP 11 százaléka, 4424,5 milliárd forint. És miért lehetnek ennyire népszerűek? Mert jelenleg jobb kamatot adnak, mint a bankbetétek. Összegyűjtöttük a legnépszerűbb időtávok bankbetéti és állampapír ajánlatait:

Forrás: Bankmonitor.hu

Jól látható, hogy a legjobb banki lekötéseknél 0,05-0,3 százalékponttal magasabb hozamot nyújtanak az állampapírok. (Csak azokat a bankbetéteket vettük számításba, amik maximum a friss pénz, azaz az új forrás feltételét követelték meg.) A legnagyobb előny rövid távon mutatkozik: a Féléves Kincstárjegy 2 százalékot kínál, szemben a BNP Paribas Standard betéti ajánlatának 1,7 százalékával.

Ráadásul, ha időtávot is hajlandóak vagyunk növelni, akkor eljuthatunk a jelenleg legnagyobb hozammal vásárolható lakossági állampapírig, a 3,8 százalékot kínáló Bónusz Magyar Államkötvény 2026/N sorozatáig. Ez (ahogyan a nevéből kiderül) 2026-ban jár le, így 10 éves futamidőről beszélhetünk. De rövidebb (pár éves) futamidőnél is találhatunk, 3 százalék körüli ajánlatokat!

Az alábbi kereső segít megtalálni a legmagasabb hozammal kecsegtető állampapírokat!

De nem csak kamatban tud versenyre kelni a bankbetéttel az állampapír!

Teljes biztonság

Majdnem minden banki lekötés mögött az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) 100 ezer euróig terjedő garanciája található (de például BNP betéteit a francia betétbiztosítás garantálja szintén 100 ezer euróig.)

A befektetések többségét Magyarországon a Befektető-védelmi Alap (BEVA) szavatolja, szintén 100 ezer euróig. Ám a BEVA garanciája csak egymillió forint esetén 100 százalék. Az e feletti összeg 90 százalékát fizetik meg baj esetén. Ráadásul ez a garancia nem vonatkozik a befektetésünk piaci értékének változásából adódó veszteségekre. Csak abban az esetben fizet, amikor a pénzügyi szolgáltató nem tud elszámolni, nem tudja kiadni az értékpapírokat.

Népszerű befektetési forma az állampapírForrás: Origo

Mivel az állampapír is értékpapír, így az állampapírra is mindössze a BEVA garanciája él. Kivéve, ha szintén az államhoz tartozó Magyar Államkincstárnál vásárolja meg az ember. Mert ebben az esetben korlátlan garancia vonatkozik a pénzére. Az állam megbízható adósnak minősül. (Bármi történik, a magyar állam bármennyi forintot képes visszafizetni.)

Rugalmasság

A lekötött betétek nagyon nagy részénél futamidő előtti feltörésnél elesünk a kamatoktól. Ráadásul nem lehetséges részösszeget kivonni a betétlekötésből. Ezzel szemben az állampapíroknál részösszegeket is értékesíthetünk, ráadásul az időarányos kamatokról sem kell feltétlenül lemondanunk.

Azért azt érdemes fejben tartanunk, hogy az állampapír akkor tőke és hozamgarantált, ha futamidő végéig megtartjuk a papírt. Futamidő közbeni értékesítés esetén akár veszteséget is elszenvedhetünk, vagy a vásárláskori hozamnál kevesebbet is kaphatunk. De igaz a fordítottja is: ha a futamidő alatt eladjuk a papírokat, akár járhatunk jobban is, mint amire a vásárláskor számítottunk. Különösen igaz ez a hosszabb futamidők esetében.

Viszont, amennyiben idő előtt válunk meg papírjainktól, kénytelenek lehetünk hosszabb papírnál akár 2 százalékkal kevesebbel is beérnünk, mint amennyit valóban érne az állampapír (rövidebb papírnál ugyanez körülbelül 0,5 százalék). Tehát az állampapír alapvetően rugalmasabb, mint egy bankbetét, de még így is érdemes mindig olyan futamidőt választani, ami alatt nagy valószínűséggel nincs szükségünk az adott összegre.

Költségek

Bár a jelenleg a legjobb betéti kamatokat nyújtó BNP Paribas banknál is ingyenesen lehet számlát vezetni, ez nem minden banknál van így. A bankszámlavezetés díja átlagosan 1500 forint havonta, és sok esetben még bankkártyát is kénytelenek vagyunk igényelni, ami pár ezer forintos költséget jelent évente.

A Magyar Államkincstárnál ingyenes az értékpapírszámla vezetéseForrás: MTI/Marjai János

Amennyiben állampapírt vásárolunk egy tetszőleges szolgáltatónál, akkor számolnunk kell az értékpapírszámla vezetési díjjal. Ez fájdalmas tud lenni kisebb összegeknél. Ám, a Magyar Államkincstár itt is versenyképessé teszi az állampapírokat a bankbetétekkel szemben, ugyanis az államkincstárnál ingyenes az értékpapírszámla vezetése, és az állampapír vásárlása.

A megtakarítók racionális döntést hoztak

Látható, hogy nem véletlen az állampapír népszerűsége: nemcsak a kamatokban erős, de egyéb tulajdonságai is előnyösek. Bár a legnépszerűbbek a rövid távú állampapírok (mi is ezzel foglalkoztunk jelen cikkükben), érdemes megnézni a hosszabb papírok kamatozását is, hiszen a már korábban említett 3,8 százalékot is egy hosszú állampapír nyújtja.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK