Az első perctől üzletemberektől tanulhatnak

2016.07.28. 07:20

Az idei felvételi időszakban a Budapesti Gazdasági Egyetem lett az ötödik legnépszerűbb felsőoktatási intézmény, alig egy hónap múlva 5567 elsőéves kezdi meg itt tanulmányait. Ez az országos átlagot is felülmúlja, és 13,3 százalékkal több a tavalyi jelentkezéseknél. A BGF januárig főiskolaként működött, 2016 óta egyetem, évről-évre több hallgatót vesz fel.

A tavalyi évhez hasonlóan a legtöbb (793) jelentkező a Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar turizmus-vendéglátás magyar nyelvű, nappali alapképzési szakára nyert felvételt. Tavaly óta nőtt a gazdálkodási és menedzsment nappali alapképzési szak népszerűsége: a most felvett 443 fős létszámmal ez bizonyult a második legnépszerűbb szaknak. A toplistán ezután a gazdaságinformatikus (416), a kereskedelem és marketing (340), valamint a pénzügy és számvitel (329) nappali alapképzési szakok következnek. A legnépszerűbb mesterképzés a Pénzügyi és Számviteli Kar pénzügyi szakjának levelező képzése, ahová 50 hallgatót vettek fel, amit a Kar számvitel szakjának szintén levelező képzése követ (42 fővel).

Budapest, 2016. január 11. Dietz Ferenc, a BGE kancellárja (b), Sándorné Kriszt Éva, a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) rektora és Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatásért felelős államtitkára az egyetem új logójával az ünnepi szenátusi ülésen 2016. január 11-én. A volt Budapesti Gazdasági Főiskola január 1-jétől alkalmazott tudományok egyetemeként új néven, Budapesti Gazdasági Egyetemként működik tovább. MTI Fotó: Illyés TiborForrás: MTI/Illyés Tibor

A BGE összesen hét szakon indít idegennyelvű képzéseket a következő tanévtől, amelyek közül a magyar nyelvűekhez hasonlóan a legtöbben (102 fő) az angol nyelvű turizmus-vendéglátás nappali alapképzési szakra nyertek felvételt. A külföldi hallgatóknak szóló Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram keretében a tavalyihoz képest közel dupla annyi, összesen 203 külföldi elsőéves kezdheti meg tanulmányait a BGE-n. Közülük legtöbben, 39-en az angol nyelvű turizmus-menedzsment nappali mesterképzésre iratkozhatnak be, 8 külföldi hallgató pedig magyar nyelvű képzésen tanulhat.

 

Felvettek!Forrás: Thinkstock

„Alkalmazott tudományok egyetemeként a munkaerő-piaci szereplőkkel való szoros együttműködés jellemezi a BGE-t, így a most felvett hallgatóink tanulmányaik alatt első kézből, az üzleti életben dolgozó szakemberektől és rangos vállalatoknál szerezhetnek valódi gyakorlati tudást és tapasztalatot. Fontos célunk, amelyre kiemelt figyelmet fordítunk képzéseink fejlesztésekor, hogy növeljük hallgatóink vállalkozási kedvét. Bízom benne, hogy új hallgatóink közül a jövőben mind többen indítanak majd saját vállalkozást.”  – fejtette ki Dr. Heidrich Balázs, a BGE rektora. 

„Hallgatóinkat arra biztatjuk, hogy tanulmányaik alatt használják ki a BGE által nyújtott gyakorlatszerzési lehetőségeket, valamint a széles körű nemzetközi kapcsolataink révén biztosított képzéseket, mobilitási programokat, ösztöndíjakat. Így a munkaerő-piac által is elismert diploma mellé még több értékes tudással felvértezve kezdhetik karrierjüket, és nagyobb eséllyel szerezhetnek jól fizető, versenyképes, a végzettségüknek megfelelő állást.” – mondta el Dr. Dietz Ferenc, a BGE kancellárja. 

Azok, akik most nem nyertek felvételt, a pótfelvételi eljárás keretében a BGE több magyar és idegen nyelvű alap- és mesterképzésére, valamint felsőoktatási szakképzésére adhatják be jelentkezésüket, többek között turizmus-vendéglátás, kereskedelem és marketing, nemzetközi gazdálkodás, nemzetközi tanulmányok, valamint kommunikáció és médiatudomány, továbbá emberi erőforrások szakokra. A mesterképzések közül pénzügy, számvitel, vállalkozásfejlesztés, marketing, nemzetközi gazdaság és gazdálkodás, nemzetközi tanulmányok, valamint turizmus menedzsment szakokon van lehetőség a jelentkezésre.