Magyarországon működik együtt a két nagy kínai vállalat

2016.07.28. 18:17

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Wanhua-BorsodChem, a régió egyik legnagyobb vegyipari vállalata a Huawei Technologies-szal, a világ egyik legnagyobb infokommunikációs megoldásszállítójával. A Wanhua csoport Magyarországon hozza létre infokommunikációs központját, s ebben számít a Huaweire. A megállapodás szerint ugyanis a Huawei támogatja a Wanhua-BorsodChem-et annak érdekében, hogy a vegyipari vállalat elérje stratégiai céljait az okos gyártás, az M2M kommunikáció és gyártó-infrastruktúra felhő-alapúvá fejlesztésének területein, regionális és nemzeti szinten egyaránt. A két vállalat minél több helyi munkaerőt és helyi beszállítót vonna be.

A Wanhua-BorsodChem vegyipari csoport Magyarország legnagyobb, míg a Huawei Technologies Magyarország második legnagyobb kínai befektetője, évek óta együttesen közel 5 ezer embernek biztosítanak munkát itthon. Mindkét csoport a legfejlettebb technológiát – vegyipari és infokommunikáció - képviseli iparágában.

Az aláírás pillanata.Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A két vállalat az okosgyártás alapjáról, a felhő-számítástechnika alapú, technológiai együttműködésről írt ma alá megállapodást Budapesten.

Az együttműködésről szóló dokumentumot a Wanhua-BorsodChem részéről Ting Csien-seng, a csoport vezérigazgatója, a Huawei Technologies Hungary részéről Cseng Vej-feng vezérigazgató írta alá Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter és Csen Hsziao-csün, a Kínai Népköztársaság Követségének Charge d'Affairs-jének (megbízott ügyvivő) jelenlétében.

A gyártási szektorban is egyre inkább dominálnak majd infokommunikációs technológiai rendszerek, mivel gyorsabb, hatékonyabb munkát tesznek lehetővé, olcsóbban. A vállalatok ''okos'', azaz digitális átalakításával jobban meg tudnak majd felelni a vásárlói elvárásoknak, így optimalizálni tudják az üzemeik és az ellátói hálózataik hatékonyságát is. A digitálisan átalakult gyárakat gyorsabban lehet újraprogramozni, emellett az okos gyártás lehetővé teszi a személyre szabott, rendkívül egyedi, alacsony példányszámú gyártást, kevés költséggel.

Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter azt mondta, a keleti nyitás nemcsak azt célozza, hogy minél több terméket tudjunk eladni a világ azon felén, hanem azt a felismerést is jelenti, hogy

jelentősen megváltozott a világban a tőke mozgásának iránya.

Korábban nyugati vállalatok keresték az olcsóbb munkaerőt és helyezték ki keleten, most viszont megjelent a tőke keletről való áramlása a nyugati világba. A fejlett keleti vállalatok egyre sikeresebbek a keleti piacon és költségeik, logisztikai költségeik csökkentésére helyezik Európába termelői kapacitásukat. 

Célunk az, hogy azok a távol-keleti sikercégek, amelyek Európába akarnak települni, Magyarországban gondolkodjanak - mondta a külgazdasági és külügyminiszter. Csen Hsziao-csün, a Kínai Népköztársaság Nagykövetségének ideiglenes ügyvivője pedig azt, hogy Kína Magyarországot tekinti egyik legmegbízhatóbb partnerének az EU-ban.

Cseng Vej-feng, a Huawei és Ting Csien-seng, a Wanhua-Borsodchem vezérigazgatója, valamint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter érkeznek a sajtótájékoztatóra.Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Cseng Vej-feng, a Huawei vezérigazgatója szerint az elkövetkező években a Huawei és a Wanhua-BorsodChem szorosan együttműködik az infokommunikációs technológia területén, beleértve az adatközpontok létrehozását, a felhő alapú architektúrát, a rugalmasan konfigurálható szerverparkot. Ting Csien-seng, a Wanhua-Borsod vezérigazgatója arról beszélt, hogy a Wanhua a régió legnagyobb kínai befektetője, a magyarországi, európai információs központjának a célja - amelynek a létrehozásához a Huawei-t választották-, hogy a gyártásával, működésével kapcsolatos adatokat összegyűjtsék, tárolják, s strukturált elemzéssel optimalizálni tudják a Wanhua üzemeinek és az ellátói hálózatainak hatékonyságát.