Egymilliárd köbméter gázt hozna fel az INA

2016.07.28. 09:55

Az INA sikeresen megindította a próbatermelést két horvátországi gázmezőjén, a beruházás értéke 64 millió dollár volt, közölte a Mol a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

A tájékoztatás szerint az INA a Medimurje projekt részét képező Vuckovec és a Zebanec gázmezőkön kezdte meg a próbatermelést. A projekt harmadik, Vukanovec nevű mezőjén a termelés várhatóan 2017 elején indul.

Az 100 kilométer hosszú új gázvezeték mentén öt kitermelő kutat állítottak üzembe. A projekt területén található összes gáz mennyisége hozzávetőleg 1 milliárd köbméter, amelynek jelentős részét 2024-ig termelik ki. A kitermelés átlagos szintje 2016. második fél évében várhatóan eléri a napi 2 ezer hordó kőolaj-egyenértéket, amely 2017-ben tovább emelkedik.

Egymilliárd köbméter gázt termelnének kiForrás: AFP/Hrvoje Polan

További cél, hogy a Medimurje projekt mezőiből kitermelt szén-dioxidot gázvezetéken átszállítsák a Zutica és az Ivanic olajmezőkre, ahol az INA folyamatban lévő másodlagos termelésfokozó technikát alkalmazó projektjének keretében besajtolják a gázt a földbe, közölte a Mol.