Az első fél évben 3420 új lakás épült, az egy évvel korábbinál 11 százalékkal több, a kiadott lakásépítési engedélyek száma, az új lakóépület építésére vonatkozó egyszerű bejelentésekkel együtt 13 236 volt, több mint kétszer annyi, mint egy éve, közölte a KSH.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az épített lakások száma a megyei jogú városokban 36, a többi városban 13, Budapesten 9 százalékkal nőtt, míg a községekben 21 százalékkal csökkent az első hat hónapban az egy évvel korábbihoz képest.

Inkább a cégek építenek

A KSH gyorstájékoztatója szerint a természetes személyek által épített lakások aránya 57-ről 46 százalékra csökkent, míg a vállalkozások által építetteké 43-ról 54 százalékra emelkedett a tavalyi első fél évhez képest.

Éledezik a lakáspiacForrás: MTI/Bugány János

Az új lakóépületeket nézve csökkent a családi házban épült lakások aránya (54-ről 43 százalékra), míg a többlakásos épületekben használatba vetteké nőtt (35-ről 46 százalékra). A lakások átlagos alapterülete 7 négyzetméterrel, 92 négyzetméterre csökkent, derült ki a KSH adataiból.