A rendszerváltozás óta nem dolgoztak ennyien Magyarországon

2016.07.31. 16:57

142 ezerrel dolgoznak többen, mint egy éve, ez pedig azt jelenti, hogy a rendszerváltozás óta nem dolgoztak még ennyien Magyarországon, mint most. A Mercedes 2020-ig új autógyárat épít Kecskeméten, ezzel a cég megduplázza részesedését a magyar GDP-ből. A Miniszterelnökséget vezető Lázár Jánostól Seszták Miklós minisztériumához kerül az MFB és a Magyar Posta. Többmilliós bírságot kapott Spéder Zoltán bankja, olcsóbban tankolhatunk, felpörög a lakáspiac, magyar cég venné át az Uber helyét, és végre elkelt a Yahoo is, miközben a Facebook akkora profitot ért el, hogy a cég részvényeinek árfolyama is rekordot döntött. Ez volt a héten a gazdaságban.

142 ezerrel dolgoznak többen, mint egy éve

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint április–júniusban a foglalkoztatottak száma 4 millió 343 ezer 700 volt, 142 ezerrel több, mint egy évvel korábban. 

A munkanélküliek száma egy év alatt 76 ezerrel, 234 ezerre csökkent, míg a munkanélküliségi ráta 1,8 százalékponttal, 5,1 százalékosra mérséklődött.

Még sosem dolgoztak ennyienForrás: MTI/Balázs Attila

A teljes foglalkoztatottság éves 142 ezres növekedéséhez

 • a hazai elsődleges munkaerőpiac 112,7 ezerrel járult hozzá, 
 • a közfoglalkoztatottak köre 20,6 ezerrel 232,2 ezerre bővült, míg 
 • a külföldi telephelyen foglalkoztatottak száma 8,8 ezerrel, 116,7 ezerre nőtt.

Meglepte az elemzőket a KSH

Gyorsabb ütemben csökkent a munkanélküliség az elemzői várakozásoknál április–júniusban éves szinten. Szakértők szerint akár 5 százalék alá is csökkenhet a munkanélküliségi ráta a nyár végén.

Varga Mihály: Magyarország új korszak küszöbén áll

A nemzetgazdasági tárca arra számít, hogy folytatódik a kedvező tendencia a munkaerőpiacon a következő hónapokban, és Magyarországon a munkanélküliségi ráta várhatóan 5 százalék alá csökken, a kormány célja változatlanul a teljes foglalkoztatottság, mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a foglalkoztatási adatok a rendszerváltozás óta nem voltak ilyen kedvezőek, azóta nem dolgoztak még ennyien Magyarországon, így a magyar foglalkoztatáspolitika új korszak küszöbén áll.

Varga Mihály új korszakról beszéltForrás: MTI/Marjai János

A miniszter szerint 2010 óta 633 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, ebből 402 ezer új munkahely a versenyszférában jött létre. Ma Magyarországon 4,34 millió ember dolgozik, míg ez a szám 2010-ben mintegy 3,8 millió volt.

Még több foglalkoztatás:

Sesztákhoz kerül Lázártól az MFB és a Magyar Posta

Július elején Bártfai-Mager Andreát nevezték ki Németh Lászlóné államtitkár utódjának postaügyért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős kormánybiztosként. Előtte a jegybank monetáris tanácsának volt tagja, ahova Rogán Antal jelölte. Munkáját a kormányhatározat értelmében Orbán Viktor irányítja – elődje még Lázár János irányítása alatt dolgozott.

Bártfai-Mager Andrea viszont már a Seszták Miklós vezette Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban építi fel saját stábját, így oda kerül át a Magyar Fejlesztési Bank, a Magyar Posta és az Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. felügyelete.Ez pénteken jelent meg a Magyar Közlönyben.

Olyan területek kerülnek át Lázár Jánostól Seszták Miklós minisztériumához, amelyekről sok szó esett az elmúlt hetekben Spéder Zoltán Takarékbank-ügyei miatt, és amelyek korábban valamilyen szinten kötődtek Simicska Lajoshoz is.

Az FHB Bank milliós bírságot kapott

Továbbra is fennálló pénzforgalmi szabálysértések miatt 4 millió forintra bírságolta a Spéder Zoltán vezette FHB Kereskedelmi Bank Zrt.-t a jegybank. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerint
az FHB megsértette a bankkártyával kezdeményezett fizetési műveletek jóváírására vonatkozó előírást.

Július közepén az Index-tulajdonos Spéder egy másik érdekeltségét, a Takarékbank-csoportot is megbírságolta az MNB.

Új gyárat épít Magyarországon a Mercedes

A Mercedes új autógyárat épít a kecskeméti gyára mellé, jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A tervek szerint a beruházás 2020-ra fejeződhet be. A miniszter szerint az 1 milliárd eurós (több mint 300 milliárd forint) beruházással felépülő gyárban évi 150 ezer autót gyárthatnak majd.

A fejlesztés 2500 új munkahelyet jelent, a beruházáshoz a magyar kormány 12,9 milliárd forintos támogatást ajánlott fel.

Minden idők legnagyobb magyarországi beruházása

Az új üzem az évtized végén kezdheti meg a termelést, ezzel a Mercedes-Benz részesedése a magyar GDP-ből kétszeresére is nőhet, az export bővüléséhez pedig 3 százalékkal járulhat hozzá – jelenleg a kecskeméti gyár autóiból származó kivitel a magyar export 3,2 százalékát teszi ki.

Dieter Zetsche, a Daimler AG igazgatóságának elnöke és Orbán Viktor miniszterelnök az új CLA 2013-as bemutatójánForrás: MTI/Ujvári Sándor

Marcus Schaefer, a Mercedes-Benz termelési igazgatója azt mondta, hogy a meglévő kecskeméti üzem jelentős szerepet játszott a cég globális sikerében, ezért is döntöttek egy újabb felépítéséről.

Szemereyné Pataki Klaudia: Bizonyítottak a kecskemétiek

A polgármester büszke rá, hogy új Mercedes-gyár épülhet a régi mellé Kecskeméten. Szerinte a megyeszékhely lakói jelentősen hozzájárultak a németek sikeréhez, de a németek is fejlesztésre és beruházásra ösztönözték Kecskemétet.

Csökkent a győri Audi árbevétele

 • Több mint 1 millió motort és
 • közel 64 ezer autót 

gyártott 2016 első fél évében az Audi Hungaria Motor Kft. Peter Kössler ügyvezető igazgató szerint a magyar cég jelentősen hozzájárult az Audi-konszern eredményéhez. A győri vállalat árbevétele csökkent ugyan, de így is meghaladta az 1100 milliárd forintot az első fél évben.

A cég Győrben az év első hat hónapjában 133 millió eurót (körülbelül 41,5 milliárd forint) fektetett be, ezzel az összberuházás értéke a vállalat 1993-as alapítása óta elérte a 8,14 milliárd eurót, amely mai árfolyamon számolva meghaladja a 2 500 milliárd forintot.

Heti kisokos:

Olcsóbban tankolhatunk

 • 2 forinttal a benzin és
 • 3 forinttal a gázolaj

árát csökkentette pénteken a Mol. A csökkentéssel a benzin átlagára 326-327 forintra, a gázolaj ára 329-330 forintra mérséklődött.

A benzin és a gázolaj árának alakulásaForrás: MTI

A benzin ára legutóbb szerdán csökkent 2 forinttal. A gázolaj átlagára pedig múlt szerdán változott, akkor 4 forinttal lett kevesebb.

A benzinár 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint.

Nem sajnáljuk a pénzt a benzinre

Májusban a kiskereskedelmi üzletek forgalma a nyers adat szerint 6,8 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 5,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 4,4, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 6,8, az üzemanyag-kiskereskedelemben 9 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

Mutatjuk, hol talál 100 ezer alatt albérletet

100 ezer forint alatt Budapesten nagyon nehéz albérletet találni, derült ki az Ingatlan.com elemzéséből. A felmérés szerint aki olcsóbb lakást keres, annak ki kell költöznie a külvárosba. Az elemzés lényegesebb megállapításai szerint

 • országszerte nőttek az albérletárak, de nőtt a kínálat is;
 • a négyzetméterárra vetítve a garzonlakásoknál átlagosan 20-40 százalékkal olcsóbbak lehetnek a többszobás (40–120 négyzetméteres) kiadó lakások;
 • a fővárosi garzonok átlagos havi bérleti díja 12 százalékkal, a nagyobb lakásoké 7-8 százalékkal emelkedett;
 • Budapesten 100 ezer forintról indulnak a bérleti díjak;
 • a nagy vidéki egyetemvárosokat is elérte az albérletboom: Debrecenben, Szegeden, Pécsett, Miskolcon 7–65 százalékkal nőttek a havi bérleti díjak.

30 milliót is fizetnek egy panelért

Az elmúlt egy-két évben megnőtt a kereslet a panellakások iránt, ami végül jelentős – minden más szegmenst meghaladó – áremelkedéshez vezetett.

Egyre többen vennének panellakástForrás: MTI/Krizsán Csaba

Igény mindig is volt a panellakásokra, hiszen könnyű eladni őket, de a rezsiköltségek miatt még mindig a drágán fenntartható lakások közé tartoznak.

Megmozdult a lakáspiac

A KSH adatai szerint az első fél évben 3 420 új lakás épült, az egy évvel korábbinál 11 százalékkal több, a kiadott lakásépítési engedélyek száma, az új lakóépület építésére vonatkozó egyszerű bejelentésekkel együtt 13 236 volt, több mint kétszer annyi, mint egy éve.

A statisztikai hivatal szerint az épített lakások száma a megyei jogú városokban 36, a többi városban 13, Budapesten 9 százalékkal nőtt, míg a községekben 21 százalékkal csökkent az első hat hónapban az egy évvel korábbihoz képest.

Még több ingatlan:

Magyar cég venné át az Uber helyét

Lecsapna az Uber által hátrahagyott ügyfelekre és sofőrökre egy magyar vállalkozás is, értesült a Magyar Idők. A lap szerint a cég, amely a magyarországi Uber alvállalkozója volt, új applikációt is fejlesztett, amit terjesztene is a következő napoktól. Az egyelőre nem világos, miként jut a cég az ügyfelek adataihoz, akik e-mailben kapnak tájékoztatást az új szolgáltatásról.

KAPCSOLÓDÓ CIKK

Szintén az Uberrel kapcsolatos hír, hogy összeolvad a két legnagyobb európai Uber-rivális. A német Daimler Mytaxi nevű taxihívó szolgáltatása összeolvad brit riválisával, a Hailóval, így létrejön Európa legnagyobb alkalmazásalapú taxihívó szolgáltatója, versenyre kelve az amerikai székhelyű Uber fuvarmegosztóval.

Nyaranta megugrik a lakásbetörések száma

Nyáron ugrásszerűen megnő a lakásbetörések száma, tavaly több mint 47 ezer lakásbetörés történt, különösen veszélyeztetett térségnek számít a közép-magyarországi régió, ahol a múlt évben mintegy 10 ezer betörést regisztráltak, ebből 6200-at Budapesten, közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz).

Olyan, mintha heti tíz étterem zárna be

2015 végén megközelítőleg 53 ezer vendéglátóhely üzemelt Magyarországon, több mint 700-zal kevesebb, mint egy évvel korábban. A KSH előzetes adatai alapján vendéglátásból 2015-ben 916 milliárd forint árbevétel folyt be, ez 13,5 százalékkal több, mint 2014-ben.

Ez is a magyar gazdaságban történt:

Dollármilliárdokat fizetnek a Yahoo-ért

Több hónapos értékesítési folyamat zárult le hétfőn, miután a Verizon megerősítette, hogy megvásárolja a Yahoo-t. A cég 4,83 milliárd dollárt, közel 1400 milliárd forintot fizet a webes cégért. A tranzakciót várhatóan 2017 első negyedévében zárhatják majd le. A Yahoo a levelezőszolgáltatása mellett népszerű hír- és játékoldalakat is működtet.

Óriási nyereséget jelentett be a Facebook

A várakozásokat meghaladó eredményt ért el a Facebook közösségi portál, a 2 milliárd dollárt is meghaladta második negyedéves nyeresége, szemben az egy évvel korábbi 715 millió dollárral.

Mark Zuckerberg cége ismét jó negyedévet zártForrás: AFP/Josh Edelson

Az eredmények bejelentése után a Facebook részvényeinek árfolyama is rekordot döntött, és 5,4 százalékkal, 130,1 dollárra ugrott.

Zuhant a Twitter árfolyama

A Facebookkal szemben a Twitter újabb csalódást keltő gyorsjelentéssel rukkolt elő, a cég árfolyama pedig több mint 10 százalékkal zuhant. A mikroblog-szolgáltatást nyújtó közösségi portál hiába növelte bevételét, a Twitter tevékenysége továbbra is veszteséges.

Egymilliárd eurót veszítettek a belgák a terror miatt

A brüsszeli terrortámadás az áldozatok mellett egymilliárd euróba kerülhet a belga gazdaságnak. A terrorfenyegetettség miatt

 • kevesebb turista látogatott Belgiumba, 
 • a szállodák kihasználtsága elmaradt a várttól, 
 • az üzletekben is lényegesen kevesebb pénzt hagynak a vásárlók.

Március 22-én több merényletet is elkövettek terroristák Brüsszelben: a Zaventem nevű reptéren, valamint a maalbeeki metróállomáson történt robbantásokban 36-an meghaltak, és több mint 130-an megsebesültek.

Lelassult Európa gazdasága

Mind az Európai Unió egészében, mind az euróövezetben lassult a bruttó hazai termék (GDP) növekedési üteme a második negyedévben, derült ki az Eurostat előzetes gyorsbecsléséből. Szezonálisan kiigazítva az EU-ban 0,4 százalékkal nőtt a GDP az előző negyedévi 0,5 százalékkal szemben, míg az euróövezetben 0,6 százalékról 0,3 százalékra lassult a növekedés üteme, közölte az unió statisztikai hivatala.

A múlt év második negyedével összevetve az unió egészében 1,8 százalékkal, az euróövezetben pedig 1,6 százalékkal bővült a GDP. Az első negyedévben éves szinten 1,8 százalék, illetve 1,7 százalék volt a növekedés üteme.

Korábbi összefoglalóink: