A rendszerváltozás óta nem dolgoztak ennyien Magyarországon

hőség Orosz Attila építőipari munkás ÉVSZAK Foglalkozás IDŐJÁRÁS kánikula locsolócső nyár ÖLTÖZÉK KIEGÉSZÍTŐ SZEMÉLY védősisak Nyíregyháza, 2014. július 7.
Orosz Attila munkás vízzel hűti magát a hőségben egy nyíregyházi építkezésen
Nyíregyháza, 2014. július 7. Orosz Attila munkás vízzel hűti magát a hőségben egy nyíregyházi építkezésen 2014. július 7-én. Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Pest megyében narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetés van érvényben. Az Országos Meteorológiai Szolgálat által elsőfokú figyelmeztetést adott ki Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna és Veszprém megye területére. MTI Fotó: Balázs Attila
Vágólapra másolva!
142 ezerrel dolgoznak többen, mint egy éve, ez pedig azt jelenti, hogy a rendszerváltozás óta nem dolgoztak még ennyien Magyarországon, mint most. A Mercedes 2020-ig új autógyárat épít Kecskeméten, ezzel a cég megduplázza részesedését a magyar GDP-ből. A Miniszterelnökséget vezető Lázár Jánostól Seszták Miklós minisztériumához kerül az MFB és a Magyar Posta. Többmilliós bírságot kapott Spéder Zoltán bankja, olcsóbban tankolhatunk, felpörög a lakáspiac, magyar cég venné át az Uber helyét, és végre elkelt a Yahoo is, miközben a Facebook akkora profitot ért el, hogy a cég részvényeinek árfolyama is rekordot döntött. Ez volt a héten a gazdaságban.
Vágólapra másolva!

142 ezerrel dolgoznak többen, mint egy éve

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint április–júniusban a foglalkoztatottak száma 4 millió 343 ezer 700 volt, 142 ezerrel több, mint egy évvel korábban.

A munkanélküliek száma egy év alatt 76 ezerrel, 234 ezerre csökkent, míg a munkanélküliségi ráta 1,8 százalékponttal, 5,1 százalékosra mérséklődött.

Még sosem dolgoztak ennyien Forrás: MTI/Balázs Attila

A teljes foglalkoztatottság éves 142 ezres növekedéséhez

  • a hazai elsődleges munkaerőpiac 112,7 ezerrel járult hozzá,
  • a közfoglalkoztatottak köre 20,6 ezerrel 232,2 ezerre bővült, míg
  • a külföldi telephelyen foglalkoztatottak száma 8,8 ezerrel, 116,7 ezerre nőtt.

Meglepte az elemzőket a KSH

Gyorsabb ütemben csökkent a munkanélküliség az elemzői várakozásoknál április–júniusban éves szinten. Szakértők szerint

akár 5 százalék alá is csökkenhet a munkanélküliségi ráta

a nyár végén.

Varga Mihály: Magyarország új korszak küszöbén áll

A nemzetgazdasági tárca arra számít, hogy folytatódik a kedvező tendencia a munkaerőpiacon a következő hónapokban, és Magyarországon a munkanélküliségi ráta várhatóan 5 százalék alá csökken,

a kormány célja változatlanul a teljes foglalkoztatottság,

mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a foglalkoztatási adatok a rendszerváltozás óta nem voltak ilyen kedvezőek, azóta nem dolgoztak még ennyien Magyarországon, így a magyar foglalkoztatáspolitika új korszak küszöbén áll.

Varga Mihály új korszakról beszélt Forrás: MTI/Marjai János

A miniszter szerint

2010 óta 633 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma,

ebből 402 ezer új munkahely a versenyszférában jött létre. Ma Magyarországon 4,34 millió ember dolgozik, míg ez a szám 2010-ben mintegy 3,8 millió volt.

Sesztákhoz kerül Lázártól az MFB és a Magyar Posta

Július elején Bártfai-Mager Andreát nevezték ki Németh Lászlóné államtitkár utódjának postaügyért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős kormánybiztosként. Előtte a jegybank monetáris tanácsának volt tagja, ahova Rogán Antal jelölte. Munkáját a kormányhatározat értelmében Orbán Viktor irányítja – elődje még Lázár János irányítása alatt dolgozott.

Bártfai-Mager Andrea viszont már a Seszták Miklós vezette Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban építi fel saját stábját, így

oda kerül át a Magyar Fejlesztési Bank, a Magyar Posta és az Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. felügyelete.

Ez pénteken jelent meg a Magyar Közlönyben.

Olyan területek kerülnek át Lázár Jánostól Seszták Miklós minisztériumához, amelyekről sok szó esett az elmúlt hetekben Spéder Zoltán Takarékbank-ügyei miatt, és amelyek korábban valamilyen szinten kötődtek Simicska Lajoshoz is.

Az FHB Bank milliós bírságot kapott

Továbbra is fennálló pénzforgalmi szabálysértések miatt 4 millió forintra bírságolta a Spéder Zoltán vezette FHB Kereskedelmi Bank Zrt.-t a jegybank. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerint
az FHB megsértette a bankkártyával kezdeményezett fizetési műveletek jóváírására vonatkozó előírást.

Július közepén az Index-tulajdonos Spéder egy másik érdekeltségét, a Takarékbank-csoportot is megbírságolta az MNB.

Új gyárat épít Magyarországon a Mercedes

A Mercedes új autógyárat épít a kecskeméti gyára mellé, jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A tervek szerint a beruházás 2020-ra fejeződhet be. A miniszter szerint

az 1 milliárd eurós (több mint 300 milliárd forint) beruházással felépülő gyárban évi 150 ezer autót gyárthatnak majd.

A fejlesztés 2500 új munkahelyet jelent, a beruházáshoz a magyar kormány 12,9 milliárd forintos támogatást ajánlott fel.

Minden idők legnagyobb magyarországi beruházása

Az új üzem az évtized végén kezdheti meg a termelést, ezzel

a Mercedes-Benz részesedése a magyar GDP-ből kétszeresére is nőhet,

az export bővüléséhez pedig 3 százalékkal járulhat hozzá – jelenleg a kecskeméti gyár autóiból származó kivitel a magyar export 3,2 százalékát teszi ki.

Dieter Zetsche, a Daimler AG igazgatóságának elnöke és Orbán Viktor miniszterelnök az új CLA 2013-as bemutatóján Forrás: MTI/Ujvári Sándor

Marcus Schaefer, a Mercedes-Benz termelési igazgatója azt mondta, hogy

a meglévő kecskeméti üzem jelentős szerepet játszott a cég globális sikerében,

ezért is döntöttek egy újabb felépítéséről.

Szemereyné Pataki Klaudia: Bizonyítottak a kecskemétiek

A polgármester büszke rá, hogy új Mercedes-gyár épülhet a régi mellé Kecskeméten. Szerinte a megyeszékhely lakói jelentősen hozzájárultak a németek sikeréhez, de a németek is fejlesztésre és beruházásra ösztönözték Kecskemétet.

Csökkent a győri Audi árbevétele

  • Több mint 1 millió motort és
  • közel 64 ezer autót

gyártott 2016 első fél évében az Audi Hungaria Motor Kft. Peter Kössler ügyvezető igazgató szerint a magyar cég jelentősen hozzájárult az Audi-konszern eredményéhez. A győri vállalat árbevétele csökkent ugyan, de így is meghaladta az 1100 milliárd forintot az első fél évben.

A cég Győrben az év első hat hónapjában 133 millió eurót (körülbelül 41,5 milliárd forint) fektetett be, ezzel az összberuházás értéke a vállalat 1993-as alapítása óta elérte a 8,14 milliárd eurót, amely mai árfolyamon számolva meghaladja a 2 500 milliárd forintot.

Olcsóbban tankolhatunk

  • 2 forinttal a benzin és
  • 3 forinttal a gázolaj

árát csökkentette pénteken a Mol. A csökkentéssel a benzin átlagára 326-327 forintra, a gázolaj ára 329-330 forintra mérséklődött.

A benzin és a gázolaj árának alakulása Forrás: MTI

A benzin ára legutóbb szerdán csökkent 2 forinttal. A gázolaj átlagára pedig múlt szerdán változott, akkor 4 forinttal lett kevesebb.

A benzinár 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint.

Nem sajnáljuk a pénzt a benzinre

Májusban a kiskereskedelmi üzletek forgalma a nyers adat szerint 6,8 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 5,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 4,4, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 6,8,

az üzemanyag-kiskereskedelemben 9 százalékkal emelkedett

az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

Mutatjuk, hol talál 100 ezer alatt albérletet

100 ezer forint alatt Budapesten nagyon nehéz albérletet találni, derült ki az Ingatlan.com elemzéséből. A felmérés szerint aki olcsóbb lakást keres, annak ki kell költöznie a külvárosba. Az elemzés lényegesebb megállapításai szerint

  • országszerte nőttek az albérletárak, de nőtt a kínálat is;
  • a négyzetméterárra vetítve a garzonlakásoknál átlagosan 20-40 százalékkal olcsóbbak lehetnek a többszobás (40–120 négyzetméteres) kiadó lakások;
  • a fővárosi garzonok átlagos havi bérleti díja 12 százalékkal, a nagyobb lakásoké 7-8 százalékkal emelkedett;
  • Budapesten 100 ezer forintról indulnak a bérleti díjak;
  • a nagy vidéki egyetemvárosokat is elérte az albérletboom: Debrecenben, Szegeden, Pécsett, Miskolcon 7–65 százalékkal nőttek a havi bérleti díjak.

30 milliót is fizetnek egy panelért

Az elmúlt egy-két évben megnőtt a kereslet a panellakások iránt, ami végül jelentős – minden más szegmenst meghaladó – áremelkedéshez vezetett.

Egyre többen vennének panellakást Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Igény mindig is volt a panellakásokra, hiszen könnyű eladni őket, de a rezsiköltségek miatt még mindig a drágán fenntartható lakások közé tartoznak.

Megmozdult a lakáspiac

A KSH adatai szerint az első fél évben 3 420 új lakás épült, az egy évvel korábbinál 11 százalékkal több, a kiadott lakásépítési engedélyek száma, az új lakóépület építésére vonatkozó egyszerű bejelentésekkel együtt 13 236 volt, több mint kétszer annyi, mint egy éve.

A statisztikai hivatal szerint az épített lakások száma a megyei jogú városokban 36, a többi városban 13, Budapesten 9 százalékkal nőtt, míg a községekben 21 százalékkal csökkent az első hat hónapban az egy évvel korábbihoz képest.

Magyar cég venné át az Uber helyét

Lecsapna az Uber által hátrahagyott ügyfelekre és sofőrökre egy magyar vállalkozás is, értesült a Magyar Idők. A lap szerint a cég, amely a magyarországi Uber alvállalkozója volt, új applikációt is fejlesztett, amit terjesztene is a következő napoktól. Az egyelőre nem világos, miként jut a cég az ügyfelek adataihoz, akik e-mailben kapnak tájékoztatást az új szolgáltatásról.

Szintén az Uberrel kapcsolatos hír, hogy

összeolvad a két legnagyobb európai Uber-rivális.

A német Daimler Mytaxi nevű taxihívó szolgáltatása összeolvad brit riválisával, a Hailóval, így létrejön Európa legnagyobb alkalmazásalapú taxihívó szolgáltatója, versenyre kelve az amerikai székhelyű Uber fuvarmegosztóval.

Nyaranta megugrik a lakásbetörések száma

Nyáron ugrásszerűen megnő a lakásbetörések száma, tavaly több mint 47 ezer lakásbetörés történt, különösen veszélyeztetett térségnek számít a közép-magyarországi régió, ahol a múlt évben mintegy 10 ezer betörést regisztráltak, ebből 6200-at Budapesten, közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz).

Olyan, mintha heti tíz étterem zárna be

2015 végén megközelítőleg 53 ezer vendéglátóhely üzemelt Magyarországon, több mint 700-zal kevesebb, mint egy évvel korábban. A KSH előzetes adatai alapján

vendéglátásból 2015-ben 916 milliárd forint árbevétel folyt be,

ez 13,5 százalékkal több, mint 2014-ben.

Dollármilliárdokat fizetnek a Yahoo-ért

Több hónapos értékesítési folyamat zárult le hétfőn, miután

a Verizon megerősítette, hogy megvásárolja a Yahoo-t.

A cég 4,83 milliárd dollárt, közel 1400 milliárd forintot fizet a webes cégért. A tranzakciót várhatóan 2017 első negyedévében zárhatják majd le. A Yahoo a levelezőszolgáltatása mellett népszerű hír- és játékoldalakat is működtet.

Óriási nyereséget jelentett be a Facebook

A várakozásokat meghaladó eredményt ért el a Facebook közösségi portál, a 2 milliárd dollárt is meghaladta második negyedéves nyeresége, szemben az egy évvel korábbi 715 millió dollárral.

Mark Zuckerberg cége ismét jó negyedévet zárt Forrás: AFP/Josh Edelson

Az eredmények bejelentése után

a Facebook részvényeinek árfolyama is rekordot döntött,

és 5,4 százalékkal, 130,1 dollárra ugrott.

Zuhant a Twitter árfolyama

A Facebookkal szemben a Twitter újabb csalódást keltő gyorsjelentéssel rukkolt elő, a cég árfolyama pedig több mint 10 százalékkal zuhant. A mikroblog-szolgáltatást nyújtó közösségi portál hiába növelte bevételét,

a Twitter tevékenysége továbbra is veszteséges.

Egymilliárd eurót veszítettek a belgák a terror miatt

A brüsszeli terrortámadás az áldozatok mellett egymilliárd euróba kerülhet a belga gazdaságnak. A terrorfenyegetettség miatt

  • kevesebb turista látogatott Belgiumba,
  • a szállodák kihasználtsága elmaradt a várttól,
  • az üzletekben is lényegesen kevesebb pénzt hagynak a vásárlók.

Március 22-én több merényletet is elkövettek terroristák Brüsszelben: a Zaventem nevű reptéren, valamint a maalbeeki metróállomáson történt robbantásokban 36-an meghaltak, és több mint 130-an megsebesültek.

Lelassult Európa gazdasága

Mind az Európai Unió egészében, mind az euróövezetben lassult a bruttó hazai termék (GDP) növekedési üteme a második negyedévben, derült ki az Eurostat előzetes gyorsbecsléséből. Szezonálisan kiigazítva

az EU-ban 0,4 százalékkal nőtt a GDP az előző negyedévi 0,5 százalékkal szemben,

míg az euróövezetben 0,6 százalékról 0,3 százalékra lassult a növekedés üteme, közölte az unió statisztikai hivatala.

A múlt év második negyedével összevetve az unió egészében 1,8 százalékkal, az euróövezetben pedig 1,6 százalékkal bővült a GDP. Az első negyedévben éves szinten 1,8 százalék, illetve 1,7 százalék volt a növekedés üteme.