Minden relatív: jól is, rosszul is áll az építőipar

Lego makett modell 3-as metró
Lassú a tisztulási folyamat az építőiparban
Vágólapra másolva!
Az idei év első félévében 2950 építőipari cég szűnt meg, ami 13 százalékkal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában. Az ágazatban ugyanakkor ez időszak alatt 28 százalékkal több céget alapítottak, mint 2015-ben. Kicsit a bevétel is nőtt 2015-ben az előző évihez képest, ugyanakkor a cégek összesített nyeresége 13 százalékkal marad el a 2014-es évitől.
Vágólapra másolva!

A tavalyi csúcsok után idén az első félévben

csökkenést mutat a megszűnő vállalkozások száma

az építőiparban. Az első félévben összesen 2950 társaság szűnt meg az ágazatban, ami 13 százalékkal elmarad a tavalyi első féléves értéktől.

Az építőiparban működő cégek közül nagyjából

minden 9-dik szűnik meg 1 éven belül, közel 20 százalékuk felszámolással.

Bár az ágazatban megindult egyfajta tisztulás és átrendeződés, a felszámolási arány tekintetében még mindig az egyik legveszélyeztetettebb, mondja Pertics Richárd, az Opten céginformációs igazgatója, hiszen a felszámolási arány közel másfélszerese az országos átlagnak.

Lassú a tisztulási folyamat az építőiparban Forrás: Gerliczky Bence

Optimizmus

Igaz, hogy idén közel 30 százalékkal több céget alapítottak, mint a tavalyi megegyező időszakban, de összességében még csökken a cégszám. Pertics Richárd ezt lassú tisztulásnak nevezi. A kedvező változás a 2015-höz képest 13 százalékkal kisebb nyereség dacára is tetten érhető: a cégek kintlévősége 2013-hoz képes csaknem a felére, míg a 2014-es adatokhoz képest is mintegy 22 százalékkal csökkent. Az Opten igazgatója szerint ebben

fontos szerepet játszott a fizetési határidők rövidülése, illetve az elektronikus építési naplók bevezetése is.

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének felmérése már korábban rámutatott, valódi fékező erő a szakemberhiány és a kereslet hiánya, ahogy a magas adók és járulékok is.

Az Opten cégfluktuációs indexe júliusi értéke az építőiparban átlagosan 17 százalék volt. Megyei szinten az építőiparban az első féléves Opten – CFI Bács-Kiskun, Csongrád és Győr-Moson-Sopron megyében mutatta a legalacsonyabb, míg Budapesten, Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a legmagasabb értéket.