Vágólapra másolva!
Háztartási vegyszereket tesztelt a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság. 30 termék közül négy termék címkéjén a feltüntetett összetevők nem egyeztek a tényleges tartalommal. A fogyasztóvédelmi hatóság a háztartásokban leggyakrabban használt tisztítószereket, például WC-tisztítókat, lefolyótisztítókat és folttisztítókat tesztelt.
Vágólapra másolva!

A laboratóriumi mérések során azt nézték, hogy a címkén szereplő összetételi lista megfelel-e a valóságnak, vagyis az ott feltüntetett anyagokból ténylegesen annyi van-e a termékben, mint ami a címkén van.

Ezek a termékek nem feleltek meg:

  • A Well Done WC tisztító esetében a savtartalom nem érte el a címkén feltüntetett értéket.
  • A Dr. Beckmann folttisztító por összes felületaktívanyag-tartalma, valamint az aktívoxigén-tartalma nem felelt meg a címkén meghatározott értéknek.
  • A Major Domus szuper búvár lefolyócső-tisztító nátrium-hidroxid-tartalma nem felelt meg a biztonsági adatlapon feltüntetett értéknek.
  • A Clean Pearl Aktív tisztító gél esetében a címkén a felületaktívanyag-tartalmat helytelenül tüntették fel.
A leggyakrabban használt tisztítószereket tesztelte a hatóság Forrás: Origo

A legtöbb WC- és lefolyótisztítónak valamilyen veszélyes anyag a fő tisztító komponense, például sósav vagy nátrium-hidroxid. Az ellenőrzések kiterjedtek a csomagolások zártságára is, a kupakok, záró fedelek ellenőrzésére is, hiszen alapvető elvárás, hogy egy kisgyerek semmilyen körülmények között ne férhessen hozzá az ilyen veszélyes anyagokhoz.

A tesztről videó is készült.

A laboratóriumi vizsgálatokat 30-féle (10 WC-tisztító, 10 lefolyótisztító, 10 folttisztító) szúrópróbaszerűen kiválasztott terméken végezték.