Megbüntette a Picket a versenyhivatal

Magyar termék, pick szalámi
Vágólapra másolva!
Listázással és szankciókkal fenyegette meg kereskedelmi partnereit a Pick Szeged Szalámigyár és Húsüzem Zrt. A Gazdasági Versenyhivatal 44 millió forint bírságot szabott ki a cégre.
Vágólapra másolva!

A GVH vizsgálata szerint a Pick meghatározta az általa gyártott, és az egyes kereskedelmi partnerek által árult termékek fix, illetve minimális nagy- és kiskereskedelmi árát.

A Pick az általa javasolt fogyasztói árat ki is tudta kényszeríteni, mert listázással vagy más szankcióval fenyegette partnereit, bár ezeket a gyakorlatban nem alkalmazta.

Forrás: Origo

A Pick és kereskedelmi partnerei között úgynevezett

vertikális megállapodások jöttek létre.

A vertikális megállapodás olyan megállapodás vagy összehangolt magatartás, amely a termelési vagy értékesítési lánc különböző szintjein tevékenykedő két vagy több vállalkozás között jön létre, és azokra a feltételekre vonatkozik, amik mellett egyes áruknak vagy szolgáltatásoknak a felek által történő vásárlása, értékesítése vagy viszonteladása történik.

Versenyjogot sértett a Pick

A GVH szerint

sérti a versenyjogot,

ha egy gyártó a termékei árát a kereskedelmi partnerei által kezdeményezett akciókban más paraméterekhez (például átadási árhoz, szállított mennyiséghez) köti, és e feltételek teljesítésére vertikális megállapodásokat köt.

A GVH vizsgálata feltárta, hogy a megállapodások célja a verseny korlátozása volt. A Pick abban volt érdekelt, hogy márkájának imázsát a versenytársakénál magasabb fogyasztói árakban (is) megjelenítse. A kereskedelmi partnerei pedig abban, hogy ne legyenek olyan viszonteladók, amelyek az adott Pick-terméket náluk olcsóbban árusíthatják – közölte a GVH.

A Pick korrigált

A Pick Szeged Zrt. módosította a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által kifogásolt árkialakítási gyakorlatot, korrigálta a működési hibákat - közölte a társaság..

A Pick Szeged Zrt. azt közölte, a GVH által kiszabott figyelmeztető jellegű bírságot a vállalat tudomásul veszi, az alkalmazott gyakorlatának módosításával pedig mindent megtett annak érdekében, hogy az tökéletesen megfeleljen a vonatkozó versenyjogi szabályoknak.