A kormány meggyőzte Brüsszelt a dohányellátóról

2016.08.03. 14:35

Nem indít eljárást az Európai Bizottság a központi dohányellátó ügyében. Az Európai Bizottság elfogadta a magyar kormány érvelését, miszerint a dohány-kiskereskedelmi ellátó működése nem sérti az uniós versenyjogot. A kormány megígérte, hogy ősszel néhány ponton változtat a szabályokon.

Sem kötelezettségszegési eljárást, sem más hivatalos vizsgálati eljárást nem indít az Európai Bizottság Versenypolitikai Főigazgatósága a központi dohányellátó működésével összefüggésben - erősítette meg az értesüléseket Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Lesznek szabályváltozások

A bizottság arról értesítette a magyar kormányt, hogy bár tiltott állami támogatással kapcsolatos panasz érkezett a testülethez, Magyarország érvei és javaslatai meggyőzőek voltak. A miniszter elmondta, hogy ősszel a kormány néhány pontosítást fog javasolni a jogi szabályozásban annak érdekében, hogy a tiltott állami támogatás gyanúja a jövőben se merülhessen fel a dohányellátó működésével kapcsolatban.

A bizottság ezért döntött úgy, hogy nem szükséges a tiltott állami támogatás vizsgálata. A kormány a kapcsolódó antitrösztvizsgálat tekintetében is pozitív eredményre számít, ennek hivatalos lezárása is rövidesen várható.

A konkurencia nyújtott be panaszt

Az Európai Bizottság Versenypolitikai Főigazgatósága tavaly ősszel kezdett vizsgálódni annak kapcsán, hogy a dohány-kiskereskedelmi ellátó működtetésének koncessziós jogát a Tabán Trafik és a BAT dohánycégek konzorciuma szerezte meg. A konkurens dohánycégek panaszt nyújtottak be Brüsszelben, ezért a bizottság a magyar kormányt álláspontja és javaslatai kifejtésére kérte. Miközben zajlottak az egyeztetések, a központi ellátó megkezdte működését, így 2015 november közepe óta már csak e cégtől szerezhetnek be dohányárut a trafikosok Magyarországon.