Ez derült ki az airbnb-sek ellenőrzésekor

airbnb
http://www.dreamstime.com/stock-photos-airbnb-app-laptop-making-reservation-website-image45680633
Vágólapra másolva!
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal megkezdte a közösségi szálláshelymegosztó-portálok adatainak elemzését. A májusi adatok alapján több mint ezer bérbeadó nem fizetett adót.
Vágólapra másolva!

Egyetlen közösségi szálláshelymegosztó-portál adatainak szisztematikus elemzéséből kiderült, hogy májusban 441 településen 5206 bérbeadó 8299 ingatlant kínált. Tételes átalányadózásra 3925-en jogosultak. Voltak olyan magánszemélyek is, akik több mint 20 ingatlant adtak ki. Esetükben az előzetesen

becsült bevétel mintegy havi 50 millió Ft.

Az adóhivatal minden érintettnek segít a lehető legkedvezőbb adózási mód kiválasztásában. A költségvetés és a tisztességes adófizetők érdekében a NAV kockázatelemzői a rendelkezésükre álló információkat összevetik a hónapról hónapra szisztematikusan begyűjtött adatokkal. A hivatal ellenőrzést csak akkor rendel el, ha valaki még ezt követően sem teljesíti megfelelően a kötelezettségeit.

hiszen így szobánként évente mindössze 38.400 forint közterhet kell fizetni. Ezen felül a vendégektől beszedett idegenforgalmi adót kell befizetni az önkormányzat kasszájába - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A turisták körében nagyon népszerű az airbnb Forrás: Origo

A szálláshelymegosztó-portálokon kínált ingatlanok kiadása nem bérbeadásnak, hanem szálláshely-szolgáltatásnak minősül, ezért adószám kiváltása, illetve a tevékenység végzéséhez a jegyző engedélye mindenképp szükséges.

A NAV honlapján elérhető egy tájékoztató, ahol minden kérdésre választ kap az, aki bérbe akarja adni lakását vagy szobáját.