Egyre természetesebb a megváltozott munkaképességű kolléga

Egyre többen a munkaerőpiacon
Egyre többen a munkaerőpiacon
Vágólapra másolva!
Az öt évvel ezelőtti 18 százalékról idén már becslések szerint akár 30 százalék közelébe is emelkedhet idén a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási aránya. Ez részben annak köszönhető, hogy egyre több szakmában komoly munkaerőhiány tapasztalható az egész országban.
Vágólapra másolva!

Tanúsítvány és akkreditáció keretein belül 2011-ben 43 ezer főt foglalkoztattak, míg 2015-re ez a létszám már elérte a 78 ezret. 2012-benv vezették be a rehabilitációs kártyát, amely két éven keresztül mentesít a szociális hozzájárulási adó fizetésétől. Abban az évben 6400-an vették igénybe, 2014-ben ez a szám 20 ezerre, míg tavaly már több mint 30 ezerre emelkedett.

Balog Lajos, a Trenkwalder Rehabilitációs üzletágának vezetője elmondta,

sokat segített, hogy idén májustól eltörölték az eddigi heti 20 órás időkorlátot.

A jelenleg hatályos havi 166 500 forintos kereseti korlátig akár teljes munkaidőben is dolgozhatnak a megváltozott munkaképességűek. A saját vállalatuknál a munkatársak közel fele jelezte igényét arra, hogy növelné eddigi munkaidejét, tette hozzá.

Egyre többen a munkaerőpiacon Fotó: Marton Szilvia/Origo

Évről-évre esik vissza a megváltozott munkaképességűnek minősített emberek száma. Az utánpótlást az új rokkantak jelentik, akiknek a száma az elmúlt években megfeleződött: míg 2010-ben csaknem 70 ezer ember kapott újonnan megváltozott munkaképességű minősítést, 2014-ben ez a szám már csak 36 ezer volt, és azóta is folyamatosan csökken. Az egészségkárosodás alapján ellátásban részesülők létszáma 2010-ben még több mint 555 ezer, 2015 végére 404 ezer fő volt.

Míg Budapesten mindössze a felnőtt lakosság 2,5 százaléka részesül valamilyen rokkantsági ellátásban, addig Tolna, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Békés megyékben ez az arány a 8 százalékot is meghaladja.

Van még hová fejlődni

A megváltozott munkaképességűek aránya az Európai Unióban majdnem 50 százalék, öt éve érte el a 47 százalékot. A legnagyobb arányt Svédországban, Luxemburgban és Finnországban (66, illetve 63-63 százalék) találjuk.

A munkaadónak is ösztönző

Amennyiben egy 25 fősnél nagyobb létszámmal működő társaság a teljes munkaerő-állományának legalább 5 százalékát megváltozott munkaképességű munkatársakkal tölti fel, nem kell befizetnie a hiányzó létszám után munkavállalónként fizetendő 964 500 forintos éves rehabilitációs hozzájárulást. Míg 2007-ben még közel 90 ezer fő után fizették meg a hozzájárulást, addig tavaly ez a szám már csupán 69 ezer volt.

A javuló foglalkoztatási adatok mellett egyre nagyobb probléma a munkaerőhiány, országos szinten immár százezres nagyságrendű a betöltetlen álláshelyek száma. „Főként az észak-dunántúli és közép-magyarországi régiókban élénkült a munkavállalók érdeklődése a megváltozott munkaképességű csoportok iránt.

arra, hogy megfelelően kidolgozott, részletes és személyre szabott kiválasztással ezek az emberek is kiválóan alkalmasak teljes értékű munka elvégzésére” – mondta a Trenkwalder szakértője.