Messze még a boltzár előtti nívó

nissan leaf nissan pulsar autó teszt Nissan Leaf és Nissan Pulsar összehasonlító teszt
Nissan Leaf és Nissan Pulsar összehasonlító teszt
Vágólapra másolva!
A kiskereskedelmi szektor összbevétele kismértékben csökkent a múlt évben, de jelentősen emelkedett az összesített nyereségessége. Az ágazatban alkalmazottak létszáma visszaesett, és a vasárnapi boltzár eltörlése után sem állt vissza az az előtti szintre.
Vágólapra másolva!

A kiskereskedelmi szektor (gépjármű kereskedelmen kívüli része) 2015-ben az árbevétel tekintetében ugyan elmaradt az előző évi szinttől, nyereségessége ugyanakkor összágazati szinten jelentősen emelkedett – derül ki az OPTEN céginformáció szolgáltató adataiból.

Az Európai Unió folyamatosan vizsgálja a hazai szabályozásokat, az indított kötelezettségszegési eljárás pedig jelenleg a levelezési szakaszban van. Az ágazatban 2015 év elején közel 275 ezer alkalmazott dolgozott. Ez a létszám közel 4,5 százalékos csökkenés után jelenleg mintegy 263 ezer fő.

Az autóiparban nagyobb a növekedés, mint átlagosan az ágazatban Fotó: Hirling Bálint - Origo

A gépjármű-kereskedelem területén az összesített árbevétel épp úgy növekedett, mint a szektor nyereségessége.

Mindkét területen zajlik az ágazatban egyfajta tisztulás és koncentrálódás – kommentálta az adatokat Pertics Richárd, az Opten Kft. céginformációs igazgatója. A megszűnő cégek száma ötödik éve folyamatosan növekszik, míg a 3 éve tartó csökkenő trend a cégalapítások számában megtörni látszik. A kereskedelem (és ezen belül a kiskereskedelem) területén is 2013-ban tetőzött a működő cégek száma, azóta évről évre több céget törölnek, mint amennyit alapítanak.

A változások és a technikai fejlődés nagyban segítette az internetes kiskereskedelmi cégeket, ahol a foglalkoztatottak száma, az árbevétel és a nyereség egyaránt növekedett. Ezen a területen jelenleg is tart a fejlődés, mind az összes cég darabszámát, mind gazdasági jelentőségüket tekintve.