NGM: Tarthatónak tűnik a kétszázalékos hiánycél

Euro dollar és forint pénz bankjegyek és érmék, bankkártyák Euro dollar és forint pénz bankjegyek és érmék, bankkártyák
Euro dollar és forint pénz bankjegyek és érmék, bankkártyák
Vágólapra másolva!
Az utóbbi másfél évtized egyik legalacsonyabb hiányadatát produkálta az államháztartás július végén, a központi alrendszer 464,8 milliárd forintos halmozott hiánnyal zárt.
Vágólapra másolva!

Az év első hét hónapjában a központi költségvetés 585,8 milliárd forintos hiányt, míg a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 52,5 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 68,5 milliárd forintos többlet mutattak, közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

2015-ben jóval nagyobb volt a hiány

2015 azonos időszakában az államháztartás központi alrendszerének deficitje ennek közel kétszerese, vagyis 894,1 milliárd forint volt. Csak júliusban a központi alrendszer hiánya 62,7 milliárd forintot tett ki, míg egy évvel korábban ez 70,8 milliárd forint volt.

Több az adóbevétel

Ha a két év július végi egyenlegének eltérő alakulását nézzük, a 2016-os kedvezőbb adatok mögött elsősorban a központi költségvetés eltérő kiadási szerkezete (például az uniós programok kifizetéseihez, illetve az adósságszolgálathoz kapcsolódóan), valamint a kedvező reálgazdasági folyamatok és a gazdaságfehérítést célzó intézkedések nyomán jelentkező magasabb adóbevételek húzódnak meg – magyarázza az NGM.

A munkanélküliségi ráta a rendszerváltás óta nem volt ilyen alacsony (5,1 százalék), a foglalkoztatottak száma pedig nem volt ilyen magas (4,3 millió felett). A reálbérek három és fél éve tartó folyamatos emelkedésének, továbbá a januártól bevezetett adócsökkentéseknek köszönhetően több pénz marad a magyar családoknál, ami az alacsony inflációs környezet mellett elősegíti a fogyasztás dinamikus bővülését is – írja az NGM.

Tartható a hiánycél

Az NGM szerint kijelenthető, hogy a 2016-ra kitűzött kétszázalékos európai uniós módszertan szerinti hiánycél változatlanul reális és teljesíthető.