A jég elverte, a vihar megtépte

Szombathely, vihar, szupercella, eső, jég, jégeső
2016.07.13.
Szombathely, vihar, szupercella, eső, jég, jégeső 2016.07.13.
Vágólapra másolva!
Az áprilisi fagyok komoly károkat okoztak az ország északkeleti részében és a Nyugat-Dunántúlon. A júniusi-júliusi eső kedvezett ugyan a termelők egy részének, főleg a zöldségtermelőknek, a zivatarok, a viharok és a jég azonban országos átlagban mintegy 5-10 százalékos kárt okozott az ágazatban.
Vágólapra másolva!

Volt olyan területe az országnak, ahol a viharok, az esők, a jégverés és a szél nem okozott gondot; ilyen térség volt Pest és Békés megye. Nem így Baranya megyében, ahol korábban nem látott károkat okozott a megye napraforgóvetésében az elmúlt hetek viharos-szeles időjárása. A Baranya Megyei Kormányhivatalhoz 119 gazdálkodó jelentett be viharkárt, amely 358 parcellán összesen 3269 hektáros területet érintett.

A villányi borvidék az elmúlt hetekben nem szenvedett jégkárt.

Veszprém megyében mind a négy történelmi borvidéken károkat okozott a júliusi jégeső, mintegy kétezer termelő érintett.

A legsúlyosabb kár a Nagy-Somlói borvidéket érte, ott az 500 hektárnyi termés felét elverte a júliusi jég.

Emellett főleg azokat a bakonyi településeket érintette érzékenyen az ítéletidő, ahol még nem fejeződött be az aratás, de kárt tett a gyümölcsösökben, a szántóföldeken is.

Jász-Nagykun-Szolnok júniusban és júliusban több alkalommal is komoly károkat okozott a megye számos településén a jégeső, ami viharral vagy felhőszakadással párosult. Május óta 192 kárbejelentés érkezett a megyei kormányhivatalhoz. Ebből 3324 hektárra jégesőkárt, 285 hektárra viharkárt, míg 192 hektárra felhőszakadáskárt jelentettek be a termelők. A zöldség és a gyümölcsterületek egy része is kárt szenvedett.

Júliusban úgynevezett szupercella alakult ki többfelé az országban. Ez a kép Szombathelyen készült, de hasonló kárt okozott a vihar pár nappal később Balatonfüreden és Almádiban is. Az ítéletidő a balatoni történelmi borvidékeket sem kímélte Fotó: Bonyhádi Zoltán / Nyugat.hu

Komárom-Esztergom megyében a zöldség- és gyümölcsültetvényekben nem okozott számottevő kárt az elmúlt napok csapadékos időjárása, a megyét a jégeső elkerülte. A sok csapadék miatt a kukorica gyökere kilazult Bokod, Kecskéd és Környe térségében, és a növényeket a szél elfektette.