Nagy csata zajlik a rubel piacán

rubel
Vágólapra másolva!
Miközben az orosz vezetés egyre nagyobb aggodalommal figyelmi a rubel erejét az olajpiaci kilengések közepette, a közgazdászok véleménye egybecseng arról, hogy hosszú távon jót tesz Oroszországban a fizetőeszköz lebegtetése.
Vágólapra másolva!

Noha az olajpiac volatilitása és a rubel ereje fokozódó fejfájást jelent az orosz kormánynak, a Bloomberg által megkérdezett 18 közgazdász egyöntetűen úgy látja, a 2014 második fele óta szabadon engedett rubel hosszú távon a gazdaság előnyére szolgál. Ezzel együtt a szakértők többsége a kiadások csökkentését, illetve az értékesített állami vállalatok listájának bővítését szorgalmazza.

Az orosz jegybank nem tervez beavatkozást a devizapiacon Forrás: wipedia.org, Petar Milošević

Bár az elemzők szerint a szabadon lebegő árfolyammal a gazdaságok könnyebben tudnak alkalmazkodni a változó valósághoz, a múlt hónap végén ez komolyan megkérdőjeleződött Oroszországban. A jegybanknak meg is kellett erősítenie elkötelezettségét a lebegő árfolyam mellett, ahogy Putyin elnök mellet egy Kreml tanácsadó is arra figyelmeztetett,

a fizetőeszköz relatív ereje az olajhoz képest veszélyezteti a költségvetést, illetve a helyi vállalatok versenyképességét.

Elszakított árfolyamok

A probléma abból fakad, hogy a rubel 3,1 százalékos gyengülése júliusban nem tudott lépést tartani a Brent típusú olajjal, amely 14 százalékot esett. Ez az eltérés pedig igen negatív hatással van az orosz költségvetésre, mivel az ország kevesebb rubelt kap hordónként a külföldön dollárban értékesített olajért cserébe. Eközben a rubelben számított Brent olaj árfolyama pénteken több mint 8 százalékkal maradt el attól az ártól, mellyel az idei költségvetést tervezték.

A Brent típusú olaj hordónkénti árfolyamának idei változása (dollárban) Forrás: Investing.com

Az elemzők szerint viszont a költségvetés felpörgetését célzó gyenge rubel csupán rövid távú érdekeket és előnyöket szolgál. Hosszú távon az ország azzal tudja növelni vonzerejét a nemzetközi befektetők szemében,

ha stabil, vagy akár tovább erősödő deviza mellett hiteles és független jegybank működik

– mondta Nerijus Maciulis, a Swedbank vilniusi vezető közgazdásza.

A nagy vita

Eközben az orosz jegybank kormányzója kijelentette, nem tervezik befolyásolni az árfolyamot, és meglátásuk szerint a szabad lebegés enyhíti az immáron második évben érezhető gazdasági zsugorodást. A Putyin figyelmeztetését követő napokban pedig a jegybank a kamatdöntő ülésén nem változtatott, amivel Oroszország továbbra is a világ második legmagasabb reálkamat szintjével rendelkezik.

A dollár/rubel árfolyam idei alakulása Forrás: Investing.com

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy Putyin július 19-én érkezett megjegyzése majdnem egy hónapja nem látott esést idézett elő a rubel dollárral szembeni árfolyamában. Az orosz fizetőeszköz ezt követően nagyjából 3 százalékot esett, ahogy az olaj belecsúszott a medvepiacba.
Mindazonáltal egy július végén készített felmérés szerint, a megkérdezett 17 közgazdászból 11 úgy látta,

a rubel jelenlegi szintje már megfelelő ahhoz, hogy Oroszország gazdasága talpra álljon,

és középtávon 4 százalékkal bővülhessen.

Ezzel párhuzamosan a rubel három hónapos historikus volatilitása a 18-as szint közelébe süllyedt, ami jelentősen elmarad a tavalyi 59-es csúcstól. A Bloomberg adatai alapján azonban az orosz deviza még így is a második legnagyobb volatilitással bír a feltörekvő piacok között – egyedül a dél-afrikai rand előzi meg.