A spanyolok és a portugálok bírság helyett időt kaptak az EU-tól

500 eurós bankjegy, pénz,
(FILES) This file photo taken on February 12, 2016 shows several 500 Euro notes displayed in an arrangement. The European Central Bank (ECB) said on May 4 it would no longer produce and issue 500 euro banknotes, amid fears that the purple-coloured bills were favoured by criminals for money laundering and even terrorist financing. / AFP PHOTO / MIGUEL MEDINA
Vágólapra másolva!
Spanyolország és Portugália nem teljesítették a túlzottdeficit-eljárásban előírt költségvetési hiánycsökkentést, de az Európai Unió Tanácsa rábólintott a bizottság javaslatára, és szankciók helyett még egy kis időt adott a két országnak. A Tanács szerint a kellő mértékű megszorítás túlságosan visszafogta volna a gazdasági növekedést.
Vágólapra másolva!

Elfogadta az Európai Unió Tanácsa az uniós bizottság júliusban tett javaslatát, amely szerint nem rónak ki büntetést Spanyolországra és Portugáliára, amiért a két délnyugat-európai ország nem teljesítette hiánycsökkentési kötelezettségeit 2014-ben és 2015-ben - írta közleményében az Európai Unió Tanácsának sajtószolgálata augusztus 9-én, kedden.

Időt kaptak

A tájékoztatás szerint az uniós tagországok pénzügyminiszterei egyetértenek azzal is, hogy adjanak több időt Madridnak és Lisszabonnak a költségvetési kiigazítások teljesítésére.

Az elfogadott javaslat értelmében

Portugáliának az év végéig, Spanyolországnak pedig legkésőbb 2018-ra kell leszorítania a bruttó hazai termék (GDP) 3 százaléka alá a költségvetési hiányt.

A két ország vizsgálata során arra jutottak, hogy az utóbbi időben mindkét ország komoly erőfeszítéseket tett a közpénzügyek rendbehozására, fontos strukturális reformokat hoztak, amelyek következtében csökkent a munkanélküliség.

Spanyolország és Portugália szankciók helyett időt kaptak a Tanácstól Forrás: AFP/Miguel Medina

Megszorítások kellenek

A tanács ugyanakkor felszólította Portugáliát, hajtson végre konszolidációs intézkedéseket annak érdekében, hogy az államháztartási hiány 2,5 százalék alá csökkenhessen, még 2016-ban. Minden rendkívüli nyereséget arra kell használni, hogy az gyorsítsa a hiány és az adósság csökkentését - tették hozzá.

Spanyolország esetében az államháztartási hiányt 2016-ban 4,6 százalékra, 2017-ben 3,1 százalékra, 2018-ban 2,2 százalékra kell csökkenteni.

Túl nagy ára lett volna

Indoklásában az Európai Unió Tanácsa azt írta, hogy a hiány kiigazítására szánt egy év, amelyre a strukturális egyensúly beállítása érdekében lenne szükség,

túl negatív hatással lett volna a növekedésre.

A tanács ezért indokoltnak tartotta a határidő két évvel való meghosszabbítását.

Bírság és a támogatások felfüggesztése járt volna

Az Európai Bizottság korábban megállapította: Portugália nem teljesítette hiánycsökkentési célját, Spanyolország pedig valószínűleg nem tudja lefaragni a deficitet a megszabott határidőre, a két ország nem tett hatékony lépéseket a helyzet javítására.

Ennek alapján

pénzbüntetéssel és az uniós támogatások felfüggesztésével is sújthatták volna Spanyolországot és Portugáliát

amiatt, hogy azok nem teljesítették a hiánycsökkentési célokat sem a 2014-es, sem a 2015-ös évben, megsértve a stabilitási és növekedési paktumot.

A büntetések összege legrosszabb esetben elérhette volna a GDP 0,2 százalékát.

Túlzottdeficit-eljárás alatt állnak

A túlzottdeficit-eljárás keretében a bizottság minden évben meghatározza az elérendő hiánycélt a fokozatos csökkentés jegyében.

Spanyolország és Portugália azonban az utóbbi két évben jelentősen túllépte a megszabott korlátot.

A spanyol államháztartás hiánya például tavaly elérte a bruttó hazai termék 5,1 százalékát, jócskán meghaladva a 4,2 százalékos célt. Portugáliának tavaly 2,5 százalékra kellett volna leszorítania a hiányt, de 4,4 százalék lett.