Nagy változások a világ 100 legnagyobb vállalata közt

apple logo fenyek
Lehet, hogy a következő iPhone már támogathatja a Li-Fit?
Vágólapra másolva!
A gazdasági válság óta először csökkent a világ 100 legnagyobb vállalatának összesített tőkeértéke. Európának két nagyvállalata esett ki a 100 legnagyobb közül, Kínának egy se, de a kínai cégek tőkeértéke is csökkent. A 100 legnagyobb vállalat közül 54 amerikai, az első tízben csak amerikai vállalat van. A világ legértékesebb cége még mindig az Apple, de a Google közelít hozzá. A techszektor megelőzte a pénzügyit.
Vágólapra másolva!

Az USA még mindig az első helyen áll a világ 100 legnagyobb vállalatát tömörítő PwC Global Top 100 rangsorban 54 vállalattal, a tavalyi 53-hoz képest. Vállalatainak piaci kapitalizációból való részesedése 57 százalékról 62 százalékra emelkedett (bruttó 314 milliárd dollár növekedéssel).

Jelenleg a tíz legnagyobb vállalat között csak amerikai található.

Az Apple immár ötödik éve tartja magát az első helyen, de az Alphabet (ex-Google) egyre inkább felzárkózik.

Európa és Kína gyengült

Európa újabb két vállalat kiesésével jelenleg 24 vállalattal rendelkezik a rangsorban. Hasonló mértékű csökkenés figyelhető meg a vállalatok piaci tőkeértékét tekintve is, miután az 21 százalékról 19 százalékra esett vissza (bruttó 428 milliárd dollár csökkenéssel).

Bár mind a tizenegy vállalata túlélte az évet,

Kína/Hongkong teljes piaci kapitalizációja 20 százalékkal csökkent

az előző évhez képest, miután a helyi piacok gyenge teljesítménye erősen befolyásolta a piaci értékeket.

Amerika maradt az élen

„Globális hatókörének, pénzügyi erejének és innovációs képességének köszönhetően az Egyesült Államoknak sikerült megőriznie vezető pozícióját. Az is látható, hogy

hiszen a bizonytalan piaci körülmények és növekedési kilátások ellenére 2016. március 31-ig 91 vállalat tartotta meg a tavalyi pozícióját, ami az előző évekhez képest stabil állapot" – mondta Polacsek Csaba, a PwC Magyarország pénzügyi és tranzakciós csoportjának vezető igazgatója.

Összességében csökkent az értékük

A Global Top 100-ban szereplő vállalatok teljes piaci tőkeértéke jelentős, 4 százalékos (668 milliárd dollár) csökkenést mutat, ami a válság utáni időszakban először fordul elő.

Már a techszektor az első

Idén a technológiai szektor megelőzte a pénzügyi szektort, amely jól mutatja, mennyire rugalmasak és innovatívak a technológiai cégek. Jelenleg az első három helyezett mind technológiai vállalat: az Apple, az Alphabet, illetve a Microsoft, majd őket szorosan követi a hatodik helyen a Facebook. Ezek az óriásvállalatok rendkívül nagy globális hatókörrel és lábnyommal rendelkeznek, illetve globális szinten formálják át a digitális világot.