A magyarországi működését ellehetetlenítő jogszabályt kifogásolva panaszt nyújtott be az Uber az Európai Bizottsághoz. A fuvarmegosztó cég a jogszabályváltozások következtében július 24-én beszüntette szolgáltatását Magyarországon.

Panaszt nyújtott be az Uber az Európai Bizottságnak Magyarországgal szemben. Az amerikai székhelyű fuvarmegosztó a magyarországi működését ellehetetlenítő jogszabályt kifogásolja.

Rob Khazzam, az Uber közép-európai régiós vezérigazgatója szerdán újságíróknak azzal indokolta a lépést, hogy a cég vissza akar térni Budapestre, ahol 2014-ben kezdte meg működését.

2016. július 24-én szüntette be magyarországi tevékenységét az UberFotó: Polyák Attila - Origo

Az Uber kezdetben 80 000, majd 120 000, végül 160 000 felhasználóról és 1200 sofőrről számolt be Magyarországon.

Kovács Zoltán kormányszóvivőForrás: MTI/Marjai János
Kormányszóvivő: furcsa, hogy panaszkodnak
Az Uber panaszáról később Kovács Zoltán kormányszóvivő úgy nyilatkozott, hogy a fuvarmegosztó működését senki nem tiltotta be, a szolgáltató maga döntött a kivonulásról. A kormány csak annyit kért, hogy feleljenek meg az adózási és egyéb szabályoknak, furcsa, hogy ők tesznek panaszt - jegyezte meg.

A fuvarmegosztó július 24-én szüntette be tevékenységét az országban, miután életbe lépett a jogszabály. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium akkor azt mondta: tudomásul veszi az Uber döntését, miszerint a cég inkább kivonul Magyarországról, mint hogy vállalja a törvényes működést, a taxisokkal való versenyt és az adófizetést.