Gatyába kell rázni a mezőgazdaságot

2016.08.11. 12:00

A 2014-2020-as időszakban a Vidékfejlesztési Program a második legnagyobb, közel 1300 milliárd forintnyi forrással. A keret közel háromnegyedére már kiírták a pályázatokat. Az agrárium forráshiányos, a program célja, hogy a szektor szereplői minél gyorsabban befektethető pénzhez jussanak, de figyelni kell a biztosítékadási kötelezettségekre. Erre a programra ugyanis más szabályozás vonatkozik, mint például a gazdaságfejlesztési pályázatokra.

A Miniszterelnökség 2016-ban összesen 35 pályázatot hirdet meg a Vidékfejlesztési Programban, ebből már 22 darabot kiírtak. Decemberig összesen több mint 800 milliárd forintnyi pályázati összeg elérhető. Az előzetes programterv teljesítése azt jelentené, hogy a 2014-2020-as fejlesztési ciklus keretének 95 százaléka még idén megpályázhatóvá válik.

Nagy különbség a vidékfejlesztési és a többi operatív programban meghirdetett pályázat között, hogy a pályázat feltétele a biztosíték, az igényelt összeggel megegyező fedezet, figyelmeztet a Start Garancia Zrt. Ha egy agrárvállalkozás forrást nyert el, annak akár a felét is igényelheti előlegként. Ekkor azonban kötelező a garancia.

A záró kifizetési kérelem benyújtása előtt erre bármikor van lehetőség. „Tehát ha úgy alakul, hogy a pályázónak időközben pénzre lenne szüksége, az előleget akár később is elkérheti – mondja Zoltán Csaba, a Start Garancia Zrt. vezérigazgatója. – A kötelezettség leginkább a nagyobb, több százmillió forint értékű beruházásokat, fejlesztéseket, korszerűsítéseket tervező vállalkozásokat érinti. Ha a pályázat meghaladja a 25 millió forintot, közbeszerzést kell kiírni. Itt is előfordulhat, hogy az ajánlattevő garanciát kér, mondta még az igazgató.

Fel kell rázni a magyar mezőgazdaságotForrás: Thinkstock

A cél, hogy a pályázattal megvalósítható beruházások minél hamarabb felrázzák a magyar mezőgazdaságot. Csak így képesek tartósan fennmaradni az európai piacon. A jelenleg elérhető pályázatok számos ágazatot lefednek, támogatást az állattenyésztés, a kertészet, az erdőgazdálkodás vagy a borászat részterületén lehet nyerni, főként beruházásokra, termék-, infrastruktúra- vagy üzemfejlesztésre, gépbeszerzésre, telepek korszerűsítésére.